Irsko finančně podpoří program Erasmus+ pro studenty ze Severního Irska

Velká Británie se populárního studijního programu po odchodu z EU účastnit nebude.

Irsko bude financovat studijní program Erasmus+ pro studenty ze Severního Irska. Severoirští studenti tak budou moci participovat na evropském studijním programu, na kterém se vláda Borise Johnsona po odchodu z EU odmítla dále podílet.

O rozhodnutí Irska „rozšířit výhody Erasmu+ na studenty v Severním Irsku i po Brexitu“ informoval irský ministr pro vysoké školství Simon Harris. Podle informací ministra se bude jednat o dlouhodobé angažmá země, které bude fungovat, dokud bude trvat zájem studentů o program. Odhadované náklady označil za relativně nízké, půjde o 2 miliony euro za rok.

Studijní program Erasmus+ umožňuje studentům v EU studovat na univerzitách v členských zemích či zemích s asociačními dohodami. Studenti ze Severního Irska se budou muset dočasně zaregistrovat jako studenti na některé z univerzit v Irské republice.

Irsko svoje rozhodnutí oznámilo poté, co britský premiér Boris Johnson řekl, že Británie v populárním programu participovat nebude. Podle Johnsona šlo o velmi „těžké“ rozhodnutí, ale program Erasmus+ byl podle něj „extrémně drahý“. V Británii má být nahrazen domácím programem s názvem Turing.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.