V kolébce arabského jara, Tunisku, pokračují protivládní protesty

Protivládní protesty v řadě tuniských měst se neobešly bez potyček s policií, rabování a zatýkání.

Už pátým dnem pokračují v severoafrickém Tunisku střety mezi protestujícími a policií, informuje Al-Džazíra. V zemi roste hněv a frustrace kvůli ekonomickým problémů, které posílila pandemie.

Na začátku tohoto týdne se protesty konaly v hlavním městě země, Tunisu. Obnovily přitom slogany arabského jara, které začalo před deseti lety právě v Tunisku. Podle informací agentury Reuters, došlo v dalším tuniském městě, Sídí Bu Zídu, ke střetům s policií, která použila slzný plyn jako prostředek k rozpuštění protestu. Ke střetům došlo také v dalších místech země.

Denní protesty volají po pracovních místech, důstojnosti a po tom, aby byli z vězení propuštěni účastníci nočního násilí.

Nezaměstnaný Maher Abíd k protestům řekl: „Celý systém musí skončit…Vrátíme se do ulic a znovuzískáme naše práva a naši důstojnost, kterou nám zkorumpovaná elita po revoluci vzala.“

Krátce potom, co Tunisko oslavilo dekádu od revoluce, oznámila tuniská vláda čtyřdenní lockdown a posílila zákazy nočního vycházení jako kroky proti pandemii a proti protestům. Nicméně ve městech po celém Tunisku mladí v ulicích házeli kameny a Molotovy koktejly, pálili pneumatiky a rabovali obchody. Policie použila slzný plyn a obušky. Stovky lidí byly zatčeny.

Premiér země Hičem Mečíčí se snažil v úterním projevu zmírnit napětí, když řekl, že vláda naslouchá požadavkům demonstrantů. „Vás hlas je slyšen a váš hněv je legitimní,“ řekl mimo jiné tuniský premiér.

Tunisko se ocitá v ekonomické krizi s nezaměstnaností a nedostatkem veřejných služeb, které ještě zesílila pandemie koronaviru. Před deseti lety se právě Tunisko stalo kolébkou revolucí tzv. arabského jara. Protesty zde svrhly vládu prezidenta Zín Abidín bin Alího, který zemi vládnul od roku 1987 do roku 2011.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.