Chomsky a Prashad: Je třeba prošetřit (ne)činnost neoliberálních vůdců, kteří nechránili občany před pandemií

Kolosální selhání neoliberálních vlád, které slouží byznysu a ne občanům, by mělo být vyšetřeno a předáno soudu.

Noam Chomsky a Vijad Prashad volají po mezinárodním tribunálu, který by hnal k odpovědnosti vlády za jejich kolosální nezvládnutí pandemie Covid-19, které stojí životy lidí. Připomínají nedávný příklad z Brazílie, kde nedostatek kyslíku v nemocnicích vedl ke katastrofě.

Varování, že nemocnice v brazilském městě Manaus se potýkají s nedostatkem kyslíku, bylo místním i federálním úřadům známo týden před tím, než vznikla kalamita, která vedla u pacientů postižených Covid-19 ke smrti udušením. Žádný moderní stát by neměl připustit, že na takovou kritickou situaci nezareaguje a prostě nechá bezdůvodně umírat své vlastní občany.

Soudci Nejvyššího soudu a generální prokurátor požadovali, aby vláda kritickou situaci řešila, ale administrativou Jaira Bolsonara nepohnuli. Zpráva generálního prokurátora o této krizi odhaluje hnilobu privatizace a neschopnosti.

O docházejících zásobách kyslíku, který je v boji s onemocněním zásadní, informovali nejprve místní hygienici, následně (šest dní předem) i soukromý dodavatel. Vláda neudělala nic. Necitlivost a nekompetentnost Bolsonarovy vlády přiměly generálního prokurátora Augusta Arase žádat zvláštní vyšetřování. Zatímco Bolsonaro nekonal, venezuelská vláda poslala do Manausu dodávku kyslíku jako projev solidarity.

Tento nejnovější případ by měl posílit červencovou žalobu brazilských zdravotnických odborů proti Jairu Bolsonarovi, která leží u Mezinárodního trestního soudu. Problém ale není jen Bolsonaro, problém spočívá v neoliberálních vládách nejen Brazílie, ale i Velké Británie, USA a dalších, jejichž závazky vůči ziskovým firmám a miliardářům dalece převyšují závazky vůči vlastním občanům či vůči vlastní ústavě. V zemích jako Brazílie jsme byli svědky zločinu proti lidskosti.

Je načase, píšou Chomsky a Prashad, zřídit občanský tribunál, který by vyšetřil tato selhání vlády Borise Johnsona, Jaira Bolsonara, Naréndry Módího a dalších ve vztahu ke zvládání šíření infekce Covid-19. Tribunál by měl shromáždit faktické informace a poskytnout je Mezinárodnímu trestnímu soudu jako pevný základ pro soudní vyšetřování tohoto zločinu proti lidskosti.

Měli bychom všichni být šokováni, pobouřeni a rozhořčeni, ale nic z toho není dost silný výraz, končí autoři.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.