Firma Shell musí odškodnit nigerijské farmáře

Znečištění životního prostředí ze strany firmy Shell v Nigérii ukázalo, že lidé v rozvojových zemích již nejsou bez práv tváří v tvář nadnárodním společnostem.

Nigerijská dceřiná společnost ropného giganta Shell musí zemědělcům v zemi kompenzovat obrovské znečištění životního prostředí. Společnost je odpovědná za škody způsobené únikem z ropovodů v letech 2004 a 2005, uvedl odvolací soud v holandském Haagu. Výše platby bude stanovena později, informovala Deutsche Welle.

Soudci dospěli k závěru, že koncern se sídlem v Haagu má „povinnost péče“. Shell byl odsouzen k tomu, aby vybavil stará ropná potrubí senzory pro detekci úniků. V první reakci byla nizozemská odnož ekologické organizace Friends of The Earth potěšena. „Pláčeme štěstím. Po tolika letech jsme vyhráli,“ napsala organizace Milieudefensie na Twitteru. Shell byl „zklamaný“.

Donald Pols, ředitel Milieudefensie k tomu uvedl: „Pro postižené farmáře to je fantastická zpráva, že společnost Shell musí škody nahradit. Je to také varování pro všechny nizozemské nadnárodní společnosti zapojené do nespravedlností po celém světě. Oběti znečištění životního prostředí, zabírání půdy nebo vykořisťování mají nyní lepší šance vyhrát právní bitvu proti zúčastněným společnostem. Lidé v rozvojových zemích již nejsou bez práv tváří v tvář nadnárodním společnostem.“

Navzdory desítkám let slibů, projektů, zpráv a dalších soudních sporů, zůstává delta Nigeru silně znečištěná. Ropné skvrny jsou na denním pořádku. Ani čisticí operace, kterou měla nigerijská vláda, Shell a další zahájit, po 10 letech slibů a příprav stále nefunguje. Podle zprávy společnosti Milieudefensie a Friends of the Earth Nigeria se zdá, že k sabotáži dochází někdy ze strany zaměstnanců společnosti Shell.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.