Stažení amerických vojáků z Německa pozastaveno

Nová americká administrativa chce Trumpovo rozhodnutí znovu prošetřit.

Plány na stažení amerických vojáků z Německa byly z rozhodnutí nového ministra obrany Lloyda Austina pozastaveny, informoval Euractiv. Ministr a Bidenova administrativa provedou novou revizi tohoto kroku, uvedl velitel amerických sil v Evropě Tod Wolters.

Rozhodnutí přišlo po náznacích, že krok Trumpovy administrativy, který měl stáhnout část vojáků USA z Německa a převést jejich část do Itálie a Belgie, bude novou americkou administrativou znovu prošetřen. O stažení rozhodl v létě 2020 Donald Trump a reagoval tak na skutečnost, že výdaje Německa nedosahují 2% HDP na obranu. Původně se počítalo se stažením 11 900 vojáků z Německa, což by redukovalo současný kontingent 24 tisíc vojáků. Trumpovo rozhodnutí Evropany i americké velení překvapilo a způsobilo krizi transatlantické důvěry. Mělo se také zato, že se jedná o špatný signál Rusku.

Wolters nyní dodal, že USA a jejich západní spojence zneklidňuje rostoucí spolupráce Ruska a Číny v oblastech společných zájmů. NATO viní Rusko z toho, že se snaží Západ destabilizovat prostřednictvím nových jaderných zbraní, kyberútoků a dezinformačních kampaní. NATO přislíbilo, že se bude více zaměřovat i na rostoucí vliv Číny a na její vojenskou moc.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.