Lavrov nazval EU „nespolehlivým partnerem“

„Stabilita v Evropě musí být založena na spolupráci, respektování územní celistvosti národů a dodržování lidských práv a základních svobod,“ uvedl Josep Borrell při návštěvě v Moskvě.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell se setkali 5. února v Moskvě. Během rozhovorů strany uznaly významné rozdíly, ale vyjádřily připravenost k dialogu.

„Hlavní problém, kterému všichni čelíme, je samozřejmě nedostatečná normálnost ve vztazích mezi Ruskem a Evropskou unií, mezi dvěma největšími hráči v euroasijském prostoru. Je to samozřejmě nezdravá situace, která nikomu neprospívá,“ řekl Sergej Lavrov při zahájení rozhovorů.

Lavrov označil EU za „nespolehlivého partnera“ a obvinil evropské vůdce, že lžou o otravě Alexeje Navalného. Využil také příležitosti, aby upozornil na do očí bijící nesouhlas mezi Bruselem a Washingtonem; rovněž ostře zaútočil na sankční politiku a obvinil EU z pokrytectví při prosazování multilateralismu, za kterým se skrývá „západní výjimečnost“. V několika dalších bodech tiskové konference Lavrov odsoudil sankce EU proti Rusku kvůli anexi Krymu a označil je za „jednostranná a nelegitimní omezení… uložená pod falešnou záminkou“.

Případ Navalný

Borrell „sdělil Lavrovovi, že EU je v případu Navalného hluboce znepokojena a znovu vyzval k jeho propuštění a zahájení nestranného vyšetřování jeho otravy“. Jeho výroky však byly zastíněny Lavrovovou energickou výčitkou, v níž zopakoval své pochybnosti o závěru Západu, že byl Navalný otráven vojenskou nervovou látkou – jak uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Německé nálezy potvrdily laboratoře ve Francii a Švédsku, stejně jako Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Íránský jaderný program

Obě strany diskutovaly o dalších otázkách: o situaci kolem společného komplexního akčního plánu (JCPOA) o íránském jaderném programu, boji proti dezinformacím, boji proti pandemii koronaviru a o oblastech interakce mezi stranami. Sergej Lavrov v komentáři k íránské otázce zdůraznil, že Moskva a Brusel budou pokračovat v úsilí o obnovení jaderné dohody poté, co USA od dohody odstoupily, a Írán v reakci na to oznámil nedodržení některých svých podmínek.

Borrell zmínil úspěch ruské vakcíny

Borrell v Moskvě poblahopřál Rusku k vyvinutí úspěšné vakcíny Sputnik V a dodal: „Doufám, že teď Evropská agentura pro léčiva může certifikovat tuto vakcínu pro použití v členských zemích EU. Bude to pro nás dobrá zpráva, protože (jak víte) máme nedostatek vakcín a doplňující zdroj jejich dodávek jenom uvítáme.“

Jak dále uvedl Borrell na svém Twitteru, „trval jsem v diskusi na potřebě úplné implementace Minské dohody a respektování územní celistvosti Ukrajiny. Rovněž jsme diskutovali o nevyřešených konfliktech v našem společném sousedství, které by měly být řešeny v souladu s helsinskými zásadami.

Záznam tiskové konference je zde.

Ilustrační foto: Autor – Mid.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.