Pandemie oslabila indickou střední třídu o 32 milionů lidí

Sociální a ekonomické dopady pandemie smazaly v Indii celé roky úspěchů, uvedla nová zpráva.

Nová studie ukazuje, že v důsledku pandemie se v Indii snížil počet lidí, kteří spadají do střední třídy, nebo denně vydělávají mezi 10 až 20 dolary, o celých 32 milionů lidí.

Pokles je spojený s finančními problémy v důsledku pandemie a znamená zmaření roků hospodářského růstu. Ztráta pracovních míst pak uvrhla miliony Indů do chudoby.

Studii uveřejnil americký Pew Reasearch Centre, který upozornil, že pokles o 32 milionů odpovídá srovnání s předpokládaným počtem příslušníků střední třídy, kterého by bylo možné dosáhnout bez pandemie.

Rok po vypuknutí pandemie se počet příslušníků střední třídy snížil na 66 milionů, což je o třetinu méně než před pandemií, kdy se odhadoval na 99 milionů.

Pew Research Centre také odhaduje, že pokles střední třídy a nárůst chudoby v souvislosti s pandemií Covid-19 je v Indii horší než v Číně.

V letech 2011 až 2019 přibylo do skupiny Indů se středními příjmy téměř 57 milionů lidí.

V lednu 2020 Světová banka předpovídala téměř stejnou úroveň hospodářského růstu pro Indii a Čínu, a to 5,8 procenta a 5,9 procenta v roce 2020.

Po roce byla tato předpověď přehodnocena. Indie hospodářsky poklesla o 9,6 %, zatímco HDP Číny se zvýšilo o 2 %. V současném finančním roce, který skončí tento měsíc, předpokládá vláda premiéra Nárendry Módího pokles o 8 %. V příštím finančním roce by však měl hospodářský růst dosáhnout asi 10 procent.

Pew Research Centre dále odhadl počet chudých lidí s denním příjmem dva dolary a méně na 75 milionů. Hospodářská recese vyvolaná virem tak zvrátila roky pokroku.

Nárůst cen pohonných hmot pro domácnosti o téměř 10 procent, snížení počtu pracovních míst a snižování platů poškodilo další miliony domácností, což přinutilo mnoho lidí hledat práci v zahraničí.

V Číně však byl pokles životní úrovně v důsledku pandemie mírný. Počet osob v kategorii se středními příjmy se pravděpodobně snížil o 10 milionů, zatímco míra chudoby se nezměnila.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.