Odbory v Amazonu prohrály bitvu, ve válce by ale mohly vyhrát

Firma čelí žalobě kvůli své proti-odborářské taktice v Alabamě a podpora odborů v USA roste.

Společnost Amazon vyhrála první kolo boje o vznik odborů v alabamské pobočce firmy v Bessemeru, když hlasování pracovníků vznik odborů odmítlo, píší Financial Times 12. dubna 2021 na str. 20. Boj o odbory ale není u konce. Porážka může podnítit další odborářské aktivity v rámci Amazonu i mimo něj. Je tu stížnost odborů (Odbory pro maloobchod, velkoobchod a obchodní domy) na firmu Amazon za její „neslýchanou a protizákonnou“ taktiku proti odborům. Publicita nové stížnosti by mohla mnohé pracovníky povzbudit v dalších organizačních snahách. Jednání o stížnosti by také mohlo posílit prezidenta Joe Bidena, který vznik odborů v Amazonu podpořil přímo.

Hlasování v alabamské pobočce Amazonu bylo vůbec první v 26leté historii této společnosti. Amazon je dnes druhým největším zaměstnavatelem v USA a představuje symbol nové éry v oblasti maloobchodního prodeje. Celý pokus o založení odborů rezonoval i mimo firmu. Amazon patří k nemnoha „vítězům“ pandemie, uvádí článek dále, takže firemní pracovní podmínky se dostaly víc do centra zájmu.

Podpora odborů je v USA nejvyšší za posledních dvacet let, ukazují průzkumy. Problém pracovních práv se mísí s otázkami práv občanských v souvislosti se zabitím George Floyda. Ostatně Afroameričané tvoří v alabamském Bessemeru dvě třetiny zaměstnanců Amazonu.

Amazon tvrdí, že odbory nejsou ve firmě potřeba, protože nabízí dobré platové podmínky, benefity i kariérní možnosti. Odbory by prý narušily „přímý vztah“ se zaměstnanci. Hodinová mzda 15 dolarů je skutečně dvojnásobkem minimální mzdy, ovšem záleží i na pracovních podmínkách – Amazon zaměstnance nutí k dlouhým a intenzívním pracovním směnám, pauzy jsou neadekvátně krátké a společnost kromě toho činnost pracovníků “špehuje”. Amazon se nedávno musel omluvit za uštěpačné komentáře vůči kongresmanovi, který prohlásil, že časový stres na pracovištích firmy je takový, že zaměstnanci močí do lahví, protože cesta na WC by je příliš zdržela.

Firma bojovala proti odborům velmi agresivní kampaní prostřednicím plakátů, textových zpráv a povinných schůzí v pracovní době. Uniklý email dokumentuje, že firma donutila americkou poštu, aby volební schránky umístila přímo u budovy skladiště. Firma tvrdí, že se jednalo o krok k většímu pohodlí pracovníků, zatímco odbory v tom vidí akt zastrašování. Pracovníci se obávali, že jejich účast v hlasovaní bude monitorována.

Odbory pro maloobchod, velkoobchod a obchodní domy se odvolaly k Národní radě pro pracovní vztahy a tvrdí, že Amazon intervenoval do práv zaměstnanců, což ale firma odmítá.

Bidenova administrativa podporuje zákon o ochraně práva se organizovat, který by měl, pokud bude přijat, posílit odbory v USA a vést k tomu, že taktika, kterou Amazon využil, bude nezákonná. Národní rada pro pracovní vztahy by měla mezitím určit, zda tato taktika neporušila zákony už nyní.

Pro naděje odborářů bylo hlasování v Alabamě prohrou. Nicméně po letech oslabování odborů se kyvadlo vrací zpět na jejich stranu. Velké firmy, které nebudou jednat se svými zaměstnanci férově a budou manipulovat s pracovníky v „gig“ ekonomice, se budou dostávat pod stále větší tlak.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.