Japonský premiér Suga zavítal do USA

Setkání s Bidenem je pro Suga zkouškou. Otevřená konfrontace s Čínou by mohla mít důsledky, které Japonsko „nemůže nést“ míní analytici.

Japonský premiér Jošihide Suga dorazil ve čtvrtek do Washingtonu na jednání s americkým prezidentem Joe Bidenem, které mělo oficiálně ukázat sílu bezpečnostní aliance obou národů v době, kdy se oba zajímají o rostoucí ekonomickou a vojenskou moc Číny.

Páteční jednání budou prvním Bidenovým osobním setkáním se zahraničním lídrem od jeho nástupu do funkce a následují po čtyřech letech nejistoty ohledně japonsko-americké aliance, která panovala za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Očekává se, že Čína bude téma, které bude nadcházejícím rozhovorům mezi americkým prezidentem a japonským premiérem dominovat. Pozorovatelé vidí toto setkání spíše jako test než diplomatický úspěch pro Suga, který by vystavil japonskou politiku, ekonomiku a bezpečnost riziku, kdyby s USA překročil čínskou červenou linii v otázce Tchaj-wanu.

Ze strachu z rostoucí Číny se Japonsko naklonilo směrem k USA, aby pomohlo vytvořit protičínskou alianci. Ovšem to, jak Washington v Tokiu řeší otázku Tchaj-wanu, zasahuje do problému ostrovů Diaoyu (Senkaku) a také chvaluje, aby Japonsko vypustilo radioaktivní odpadní vodu z jaderné elektrárny Fukušima do oceánu, nejen zvýšilo nestabilitu v asijsko-pacifickém regionu, ale učinilo z Japonska „nevítanou zemi“ v oblasti, uvedli čínští odborníci a varovali, že v tomto případě by bylo pro regionálně izolované Japonsko těžké spoléhat se na USA.

USA horlivě usilují o to, aby se Japonsko dostalo do popředí indicko-pacifické strategie v boji proti Číně, zejména pokud jde o otázku Tchaj-wanu. Tokio však váhá, protože to by jej postavilo do přední linie vůči čínskému rivalovi, píše se v čínském bulvárním listu Global Times, který má být spojen s čínskou komunistickou stranou. Jako blízký soused Číny by Japonsko nemělo přeceňovat svoji schopnost čelit Pekingu.

Čína je pro Japonsko z hlediska obchodu mnohem důležitější než Washington pro Tokio. Podle údajů japonského ministerstva financí se Čína stala v roce 2020 nejvýznamnějším japonským vývozním místem, přeskočila USA a spotřebovala více než 22 % japonského zboží prodaného do zámoří.

Japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 prudce vzrostla, ale to nestačilo k vytažení z negativního růstu pro daný rok. „Postavit se proti Číně v době, kdy Japonsko potřebuje ekonomické stimuly, je hloupé rozhodnutí,“ uvádí Global Times.

Ilustrační foto: Autor – U.S. Secretary of Defense – 210315-D-BN624-1057, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=101653973

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.