Řecko-turecké jednání shodu nenašlo

Páteční jednání mezi řeckým a tureckým ministrem zahraničí nedospělo ke shodě. Kontakty mají ale pokračovat.

Řešení neshod s Tureckem není podle Nikose Dendiase, řeckého ministra zahraničních věcí, zcela nemožné. Přestože jsou obě země spojenci v NATO, mají územní spory, které se týkají kontinentálních šelfů ve Středozemním moři, vzdušného prostoru, energetických zdrojů a Kypru.

Dendias jednal na konci uplynulého týdne v Ankaře se svým tureckým protějškem Mevlutem Cavusoglu, šlo o první návštěvu řeckého šéfdiplomata od roku 2015. Ministři se na tiskové konferenci dostali do otevřeného střetu. Jednání, které naznačovalo konstruktivní zlepšení vztahů, se rychle obrátilo ve vzájemné výčitky a obvinění.

Řecký ministr řekl, že atmosféra jednání v Ankaře byla dobrá, nicméně obě strany v celé řadě případů jen obtížně hledaly spojující témata, při řešení odlišných názorů neexistuje s Tureckem „společný jmenovatel“.

Zaznělo, že demarkační čáry v Egejském moři a ve východním Středomoří musejí být v souladu s mezinárodním právem. Dendias řekl, že tureckého kolegu pozval na pokračování jednání do Atén. Jednání by měla připravit prostor pro schůzku řeckého premiéra Mistotakise s tureckým prezidentem Erdoganem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.