CNN: Bidenova administrativa považuje únik z laboratoře za stejně pravděpodobný jako přírodní vznik koronaviru

Verzi o možnosti úniku viru z laboratoře začaly brát vážně také americké zpravodajské služby, které jsou pověřeny vyšetřováním počátku pandemie.

Podle informací televize CNN Bidenova administrativa v USA uvažuje vážně o možnosti, že nový koronavirus mohl uniknout z laboratoře. Konkrétně vysocí představitelé vlády, kteří mají za úkol vyšetřovat vznik současné pandemie, došli k názoru, že možnost, že virus unikl z laboratoře je stejně pravděpodobná jako ta, že vznikl v přírodě.

Verzi o možnosti úniku viru z laboratoře začaly brát vážně také americké zpravodajské služby, které se k této možnosti v minulosti stavěly skepticky. Nicméně řada vědců, kteří se koronaviry zabývají, považuje takovou možnost za spíše nepravděpodobnou.

Zatím nebyly představeny žádné důkazy, že nový koronavirus má umělý nebo přírodní původ, upozornila televizní stanice CNN. Zpráva amerických zpravodajských služeb tak nemusí dojít k jasným závěrům. Prezident Joe Biden nařídil zpravodajským službám, aby během 90 dní vypracovaly zprávu o původu pandemie.

Ve čtvrtek 15. července prohlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, že odmítat možnost, že by nový koronavirus unikl z laboratoře bylo předčasné. Ghebreyesus vyzval Čínu, aby poskytla přímé informace o situaci v čínských laboratořích před a na začátku pandemie. Čínská strana ve své reakci zdůraznila, že její postoj ke hledání původu nového koronaviru je od počátku vědecký, profesionální, vážný a odpovědný. Vědci, kteří našli silný genetický důkaz, že virus pochází ze zvířete, tvrdí, že by jim přístup k raným čínským datům z doby počátku pandemie pomohl v dalším výzkumu. Bez něj nemohou výzkum dokončit.

V USA shledává stále více politiků teorii o laboratorním úniku nového koronaviru důvěryhodnou. Podle mluvčí Bílého domu Jen Psakiové se USA snaží diplomatickými kanály Peking dotlačit k tomu, aby dal mezinárodním vyšetřovatelům plný přístup k datům, která Čína v začátcích pandemie shromáždila.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.