Ruským regionům za pět měsíců rekordně vyrostly příjmy o 29 %

Problémem je, že regionální ekonomiky od února zpomalují, což naznačuje nástup hospodářské recese.

Příjmy ruských regionů za prvních pět měsíců celkově vyrostly o 29 % na 7,2 bilionu rublů, informovaly noviny Vědomosti na základě analýzy ratingové agentury AKRA, která pracovala s informacemi z Jednotného portálu rozpočtového systému. Před rokem odpovídala tato částka 5,6 bilionům rublů. Příjmy od ledna do května letošního roku dosáhly podle analytiků historického rekordu.

AKRA informuje, že příjmy do regionálních rozpočtů ovlivnil růst příjmů jednak z daní a pak z nedaňových příjmů.  Tento nárůst, který odpovídal 30 % a 5,8 bilionům rublů, přineslo hlavně zrychlení postoupení daně z příjmu do rozpočtů.

Noviny Vědomosti také uvedly konkrétní federální subjekty nebo regiony s vysokým růstem příjmů: Největší nárůst osobních příjmů vykázala Kemerovská oblast (o 170 %, z 55 mld. rublů na 147 mld. rublů), Chakaská republika (+120 %, z 9,2 mld. rublů na 20,4 mld. rublů), Novgorodská oblast (+85 %, z 12 mld. rublů na 22 mld. rublů), Astrachaňská oblast (+73 %, z 16 mld. rublů na 27 mld. rublů) a Jamalo-něnecký autonomní okruh (+65 %, z 91 mld. rublů na 151 mld. rublů). Podle předběžných údajů se příjmy za pět měsíců nesnížily ani v jednom regionu. Nejnižší pak byly podle analytiků ve Vladimirské oblasti (+2 %, nárůst na 25 miliard rublů), v Zabajkalské oblasti (+5 % na 20 miliard rublů), v Murmanské oblasti (+5 % na 36 miliard rublů), v Altajské republice (+8 % na 3 miliardy rublů) a v Lipecké oblasti (+9 % na 36 miliard rublů).

Znamená to, že rozpočty většiny ruských regionů jsou v  přebytku. V deficitu se jich nyní nachází jenom osm, uvedla agentura dále (Murmanská, Magadanská a Uljanovská oblast, Kamčatský kraj, Čečensko, Baškirsko, Tuva a Ingušsko). Před rokem bylo regionů s deficitem 15 a částka byla dvojnásobná. Celková suma jejich rozpočtových deficitů dosahuje 15 miliard rublů. Nicméně analytici také dodávají, že z předběžných informací není ještě jasná dynamika výdajů regionálních rozpočtů, což odpovídá celkové hospodářské nejistotě. Zatím není jasné, sdělila novinám analytička Jelena Anisimovová, jak by regiony mohly přispět ke zlepšení ekonomické situace. Je ale možné, že dojde k navýšení sociální podpory a ke stimulům pro program rozvoje. Podle expertů nicméně panují nejasnosti kolem toho, jak by to fungovalo.

Bez ohledu na růst příjmů do rozpočtů se nicméně ekonomická dynamika v regionech za poslední měsíce zpomalila. Růst hospodářské aktivity se dal vysledovat během dubna celkem v 27 regionech, ukázala další analýza Centra rozvoje při Vysoké škole ekonomické v Moskvě. Ve všech ostatních regionech došlo k jejímu snížení. V únoru bylo ekonomicky aktivních regionů v Rusku celkem 73, v březnu už 55. Vzhledem k těmto číslům mluví výzkumníci o tom, že se jedná o příznaky počínající hospodářské recese v regionálním rámci Ruska. Sledované trendy naznačují pokles podnikatelské aktivity, ale zatím neměly čas ovlivnit rozpočty jednotlivých subjektů, uvedla Anisimovová. Bude to mít následně dopad také na regionální příjmy, ale u některých se může opozdit.

Situace v roce 2022 se výrazně liší od podmínek v pandemickém roce 2020. V roce 2020 vedla pandemická omezení k celkovému zpomalení hospodářské činnosti v regionech. Následně  došlo také ke snížení vlastních příjmů, což vyvolalo nutnost podpořit ekonomiku. Stabilitu regionálních financí se podařilo udržet díky významným transferům z federálního rozpočtu. Nyní ale platí, že hlavní obrysy výdajové politiky, růst příjmů a celková stabilita regionálních rozpočtů byly letos zatím určovány dynamikou vlastních – daňových i nedaňových – příjmů regionů.

V současnosti má Rusko 85 federálních subjektů různého typu, včetně dvou mezinárodně neuznaných de facto regionů (Krym a Sevastopol). Ekonomická a sociální situace je regionálně dost nerovnoměrná.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.