Pád ukrajinského letadla se srbskou municí zkomplikoval Bělehradu život. V Chorvatsku vidí cestu Vučiće do Jasenovce jako „vrtění psem“

Balkánské zápisky komentují nové napětí mezi Chorvatskem a Srbskem v kontextu ukrajinského konfliktu.

Srbsko, jak známo sice odsoudilo vpád Ruska na Ukrajinu, ale postavilo se proti sankcím. Podpora Putina a dobré vztahy s Ruskem jsou známé. Stejně tak chce Srbsko udržovat dobré vztahy s Ukrajinou.

Jak to provést? Právě na to poukazují chorvatská média a s nimi Západ, když tvrdí, že důkaz o tom přináší pád ukrajinského letadla AN-12 v Řecku se srbskou cvičnou školní municí údajně určenou Bangladéši. Řecká strana poslala do Bělehradu nótu, ve které žádá vysvětlení události a zejména proč Řecko nebylo informováno o přeletu nebezpečného materiálu.

Nikos Pelpas, dopisovatel řeckého rozhlasu a televize ERT z Bělehradu považuje celou záležitost za nejvýše podezřelou. Na jeho facebookovém účtu čteme řadu otázek, které klade: „Proč se cvičné minometné granáty (které jsou až pětkrát levnější než běžné) přepravují letadlem, které je velmi drahé a nikoli například lodí? Proč srbská provládní média neinformovala o pádu letadla? Proč Řecko nebylo informováno?“ Atd. atd. píše řecký novinář a uzavírá pro srbskou televizi N1, že něco podezřelého musí být na celém nákladu.

Více informací mají chorvatská média. Připomínají ekonomické problémy zbrojní továrny ve většinovém státním vlastnictví Krušik v západosrbském Valjevu, odkud vyvážené miny pocházejí. Deník Slobodna Dalmacija se odvolává na investigaci srbského týdeníku NIN, který již dříve objevil, že z této továrny putuje munice na Ukrajinu. Chorvatský deník kritizuje Vučićovu licoměrnou politiku, kdy podává Putinovi ruku a za zády posílá zbraně proti němu. „Tady mi žebráš o plyn a ukrajinským fašounům posíláš miny z Valjeva,“ píše v nadsázce Slobodna Dalmacija. Z toho autor usuzuje, že prezident Vučić počítal s tím, že svojí neohlášenou cestou na pietní místo bývalého chorvatského koncentračního tábora v Jasenovci vyvolá velký skandál. Bouře kolem Jasenovce měla údajně překrýt kauzu pádu ukrajinského letadla se srbskou municí.

Stejně se způsobu neformální cesty do Jasenovce podivují i srbská opoziční média. Deník Danas cituje německého historika z univerzity v Leicesteru Alexandera Korba, který se zabývá holokaustem ve střední a jihovýchodní Evropě a zabývá se zločiny Ustašovců (kniha: Im Schatten des Weltkriegs: Massengewalt der Ustaša gegen Serben, Juden und Roma in Kroatien 1941-1945). Korb tvrdí, že ze strany Vučiće se jedná o kalkulovanou provokaci a že si neumí představit, že by například izraelský prezident bez oznámení odcestoval do Německa do koncentračního tábora Dachau.

Srbská verze

Skutečnost je rovněž taková, že srbský prezident již dvakrát, loni v září a letos v březnu, oficiálně žádal chorvatskou stranu o možnost navštívit památník v Jasenovci a návštěva byla zamítnuta. Vučić upozornil, že za celých 81 let od Jasenovce ani jeden prezident nenavštívil zdejší místo. „Jako prezident chci v Jasenovci položit květinu… Můj hřích spočívá v tom, že chci navštívit zemi EU a mluví se přitom o mé provokaci… Kolem Jasenovce neustále ležel stín, jen v šedesátých letech, když došlo k procesu s Eichmanem se cosi dělo. Tito v roce 1961 promluvil o Jasenovci. Pak opět nastalo ticho… Tito nikdy nebyl v Jasenovci… Zajímavé je, že ani potom nikdo ze Srbska tam nebyl… Možná Chorvatům překážím, že jsem dítě otce, který se narodil po smrti svého otce, oběti Ustašovců. Nebo jim vadím, že v devadesátých letech Chorvaté vypálili v Bosně všechny domy rodiny Vučićů…,“ to mimo jiné řekl srbský prezident v dlouhém emotivním televizním projevu k národu.

Článek vychází ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Ilustrační foto: Autor – Sefjo, CC BY-SA 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.