Papež jednal s představitelem moskevského patriarchátu

František vyjádřil v minulosti zájem přijet na návštěvu Ukrajiny a Ruska.

Ředitel Oddělení pro vnější církevní vztahy Moskevského patriarchátu volkolamský metropolita Antonij navštívil minulý pátek Vatikán, kde ho přijal papež František, informovala agentura InterfaxVatican News.

Podle oficiálních informací jednání proběhlo v italštině a papež a metropolita diskutovali o „četných otázkách pravoslavně-katolických vztahů, a to i v kontextu politických procesů, které probíhají ve světě“. Podle Vatican News byla návštěva součástí ekumenických kontaktů mezi papežem a patriarchátem.

V březnu papež František vyjádřil ochotu přijet do Moskvy a také asi 40 minut hovořil s ruským patriarchou Kirillem. Oba pak jednali o událostech na Ukrajině. Během této videokonference papež sdělil moskevskému patriarchovi své přesvědčení, že v souvislosti s válkou na Ukrajině je povinností křesťanů a jejich pastýřů „udělat vše, co je možné“, aby pomohli míru, pomohli trpícím „a zastavili oheň“, protože „ti, kdo platí účet za válku, jsou lidé“. Došlo k odložení jejich plánované schůzky  v Jeruzalémě plánovaného na 14. června. Obě strany se totiž shodli na tom, že  v současné situaci by mohlo být špatně interpretováno.

František také vyjádřil přání setkat se s prezidentem Vladimirem Putinem. Kreml na to reagoval poukazem na to, že v té době žádná dohoda o tomto setkání neexistovala. Později pak papež vyjádřil naději, že bude moci navštívit Rusko a Ukrajinu. Kreml k tomu ale dodal, že přípravy na tuto akci ještě nezačaly.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.