Francie a Německo chystají evropský fond k obranným účelům

Reuters. Německo a Francie pracují na návrzích evropského bezpečnostního fondu před bilaterálním setkáním ministrů obrany obou zemí. Médiím  o sdělila ministryně Ursula von der Leyenová.

Projekty jako je práce na dronech, vojenské transporty nebo společná stabilizace regionu Sahel v Africe jsou projekty, které by nový plán financoval.

Podle van der Leyenové by Německo a Francie měli představovat motor evropské bezpečnostní unie. Vedle toho by z fondu, na kterém nyní pracují ministři financí obou zemí, byly placeny výdaje na trénink důstojníků po celé Evropě. Zvýšená spolupráce v Africe by pak snížila obchod s lidmi a zbraněmi a pomohla v boji proti terorismu, řekla německá ministryně.

Evropská komise společnou francouzsko-německou iniciativu podpořila. Brusel podporuje větší vojenskou spolupráci obou zemí jako projev toho, že EU je schopná zajistit si bezpečnost tváří tvář terorismu a Rusku.

Kancléřka Merkelová v sobotu podtrhla potřebu nově vybudovat Bundeswehr po desetiletích škrtů a také zvýšit atraktivitu vojenské služby.

Německo-francouzský plán musí být přijat všemi vládami EU a Evropským parlamentem. Na červnovém summitu EU se bude projednávat řada otázek obranné kooperace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.