Ani ne šálek kávy na den? Kolik stojí denně členství v EU

Přečetli jsme: Kávový index Politica ukazuje na denní náklady členství v EU. Kolik platí Česko a kolik Lucembursko nebo Německo ve vztahu k ceně jednoho cappuccina?

Brusel začal v roce 2018 velmi odvážnou kampaň. Ta tvrdí, že členství v EU je skvělé a nestojí občany denně ani jeden šálek kávy.

Politický web Politico se rozhodl v době, kdy předseda Komise Jean-Claude Juncker začal agresivně navyšovat post-brexitový rozpočet EU, ověřit, jestli je to pravda.

Zatímco mezi členskými zeměmi jsou velké rozdíly v tom, kolik do EU platí, EU stojí občany méně než půl šálku kávy capuccino za den ve většině z 28 členů Evropské unie.

V novém „kávovém indexu“ Politico nabídl stupnici pro každou členskou zemi a použil přitom vlastní statistiky Evropské unie. Stupnice rozděluje země podle toho, jak občané přispívají do EU (a bez ohledu na to, kolik daná země dostane zpátky na základě regionálního nebo vědeckého financování) a na základě toho kolik kávy (a mléka) je to stojí.

Denní příspěvek členů EU na osobu a den, zdroj: Politico

Největší denní částky do EU neposílají Němci. Jsou to Lucemburčané, kteří platí 1,57 eur za den, zatímco v případě Německa se jedná o 0,84 euro za den.

Pro Italy se budou tyto náklady zdát poněkud méně atraktivní, a to díky levnější kávě v Itálii. Díky její ceně stojí denně Italy členství v EU více než půl šálku. Přesněji 0,56 eur ve vztahu k ceně cappuccina a 0,75 euro jako denní částka. K další zemi, která platí více než je cena půlky šálku kávy patří Belgie s 1,46 euro na den.

Zastánci Brexitu se nedozví dobré zprávy: Británie měla lepší cenu než většina evropských zemí. Činila 0,69 eur na den/osobu.

Česká republika a Estonsko přispívají 0,45 eury na den a jejich příspěvky jsou druhé nejvyšší ze zemí „východního“ křídla Evropské unie. Před nimi je Slovinsko, které přispívá částkou 0,57 euro. Řecko přispívá o něco méně než Slovinsko, Česko a Estonsko: 0,44 euro na den. Jako země, která je roky pod tlakem škrtů, Řecko to nemá v oblasti kávy jednoduché. Jedno obyčejné kapučíno stojí 2,91 eur, takže z toho plyne, že EU stojí Řeky nejméně v celé Evropské unii. Platí jen 0,15 eur rozpočítáno na jeden šálek. Slovensko platí denně 0,39 euro na osobu.

Na konci statistiky se ocitají čtyři země: Bulharsko jako poslední posílá do EU denně 0,18 eur, Rumunsko 0,22 eur, Chorvatsko 0,30 eur a Polsko 0,31 euro. Podle hodnocení Politica dělá nejlepší „obchod“ právě Bulharsko s 0,18 eury na den.

Lucembursko, Belgie, ale také Irsko (1,22 euro), Dánsko (1,14 euro) a Finsko (1,04 euro) platí do rozpočtu EU na osobu nejvíce. V případě Lucemburka a Belgie je to dokonce 7x více než platí Bulharsko. Polsko a Maďarsko, kteří EU kritizují platí daleko méně a jsou na konci statistiky. 13 zemí, které platí nejvíce jsou všechno země, které vstoupily do EU před nebo v roce 1995.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.