USA: členství Číny ve Světové obchodní organizaci byla chyba

Aktuálně: Trumpova administrativa nastavuje kurz obchodní války s Čínou. Zpochybnila její členství v WTO, Světové obchodní organizaci.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa mění po dvaceti letech pozici vůči Číně, napsaly noviny Financial Times.

Trumpova administrativa tvrdí, že přijetí Číny do Světové obchodní organizace – WTO byla chyba. Obvinila také Peking z toho, že se oddaluje od tržní ekonomiky. Zpráva z úřadu, který řídí zástupce pro obchod Rober Lighthizer, ukazuje na nárůst napětí mezi oběma zeměmi. Jde o zásadní změnu pozice po dvaceti letech. Jak demokraté, tak republikáni dlouhodobě říkali, že členství Číny ve WTO je způsob, jak Čínu zahrnout do globálního prostředí a vyvarovat se obchodních válek.

Lighthizer řekl, že Čína spolu s Ruskem podkopávají WTO, které bylo vždy zamýšleno jako klub tržních ekonomik, které spolu budou obchodovat. Uvedl, že globální obchodní systém je ohrožen velkými ekonomikami, které nechtějí otevřít své trhy globálnímu trhu a spravedlivé participaci. Dodal také, že čínské akce jdou proti základním principům WTO.

Zpráva uvádí, že USA se tedy v podpoře Číny mýlily, podmínky byly neefektivní a nezaručily, že Číny se stane otevřenou, tržní ekonomikou a bude mít takový obchodní režim. Lighthizer chce používat nové unilaterální nástroje, aby donutil Peking ke změně postoje. Mnoho analytiků se obává odvetných opatření, které by Čína mohla použít.

USA budou dál využívat i WTO ke svým sporům s Čínou, ale v určitých případech bude lepší postupovat unilaterálně. Trumpova administrativa chce pokračovat například s průzkumem toho, jak jsou údajně zahraniční firmy nuceny předat důležité technologie, aby mohly s Čínou obchodovat.

Trump slíbil, že obchodní plány a otázku, jak dál s Čínou, bude uvádět ve své zprávě o stavu Unie. Jeho administrativa bude zřejmě pracovat na systémových tématech – tedy průmyslové politice Číny a také režimu duševního vlastnictví.

Trumpova administrativa chce také vynutit reformu WTO, protože organizaci považuje za nefunkční.

Výrok o tom, že připuštění Číny do WTO byla chyba, je prý „neobyčejný výrok“, protože Bill Clinton byl přesvědčen, že připustit Čínu do WTO byl historický okamžik. Podle něj to byl krok nejen směrem k uznání rostoucí čínské ekonomické síly, ale také k zapojení této země do současného systému, čímž by se naopak snížila pravděpodobnost budoucího konfliktu.

Podle posledního kroku to tedy vypadá, že Trump chce s Čínou rozpoutat obchodní válku, uzavírají FT.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.