Dvojí metry? Bulharsko chce do jádra EU. Ale jádro EU o něj moc nestojí

Aktuálně: Bulharské ambice jsou jasné: vstup do Schengenu a také přechod na společnou měnu euro. Kritéria plní na jedničku. I tak se z Německa, Francie anebo Nizozemska ozývají pochybnosti, odklady nebo přímo “ne.” Proč?

Zatímco se Evropská unie sbírá z celé sady krizí a začíná mapovat cestu do budoucnosti, někteří její členové se cítí méně vítaní než druzí, píše článek Jonathana Stearnse a Viktorie Denrinou na stránkách Bloombergu.

Bulharsko, které leží na pro EU strategickém jihovýchodní křídle, je testovacím případem pro snahy EU více se integrovat a obstát tak tváří tvář výzvám jako je rostoucí globální protekcionismus či hrozba další vlny uprchlíků z Blízkého východu a Afriky. Vedle toho tu je snaha o posílení společné měny euro a o to zajistit si ekonomický vliv i po odchodu Velké Británie z EU.

Ministryně zahraničí Bulharska Ekaterina Zacharieva řekla v rozhovoru, že její země „chce být součástí jádra“ a že má v tomto ohledu „jasnou agendu a jasnou prioritu.“

Politika a dvojí metry

Jenže, Německo je po 10 letech boje s řeckou krizí tím aktérem, který brzdí bulharské ambice vstupu do eurozóny. Nizozemsko, které je samo domovem jedné z nejsilnějších antiimigračních stran a také Francie, které si zažila vlnu teroristických útoků, jsou zase zeměmi, které odmítají bulharské aspirace stát se členem Schengenu. To jsou informace, které poskytly Bloombergu anonymně úředníci v Bruselu, Berlíně a také v Sofii.

Kancléřka Angela Merkelová v červnu minulého roku sice řekla, že si přeje, aby se Bulharsko stalo členem eurozóny co nejdříve. Jenže ukazuje se, že Evropská unie má problém prosazovat podobné politické deklarace do reality.

Podle Zsolta Darvase z bruselského Bruegelova think tanku jsou pro to čistě politické důvody. „Jsou tu dvojí metry. Přijetí Bulharska do eurozóny by nemělo být problém. Bulharsko se nestane Řeckem.“

Bulharsko, které plánuje vstoupit do režimu ERM-2 jako součásti svého přechodu na euro plní všechny ekonomické požadavky. Jeho národní měna lev je už nyní vázáno na euro, veřejný dluh země je pod průměrem eurozóny a plní evropské normy, země má přebytek státního rozpočtu a je pohodlně pod limitem pro deficit v rozsahu 3 % HDP.

Bulharsko také splnilo perfektně všechny podmínky pro vstup do Schengenské zóny. Předseda Evropské komise Jean-Claude Jucker řekl v září 2017, že Bulharsko a Rumunsko by se měly stát členy Schengenu okamžitě, protože plní všechny technické požadavky.  Zacharieva, ministryně zahraničí, k tomu sdělila, že Bulharsko je na členství v Schengenu připraveno „mnoho let“ a že by „tyto dvojí standardy neměly existovat“.

Německá brzdící taktika ve vztahu k zavedení euro pro Bulharsko je propletená s očekávaným hodnocením bulharské ekonomiky od Evropské centrální banky. Ministr financí Německa sice uvítal zájem země o členství, ale řekl, že ECB musí nejprve dokončit hodnocení Bulharska. Podle mluvčího německého ministerstva musí ECB provést detailní analýzu i s ohledem na udržitelnost a jeho resort nebude v této věci předbíhat. A podle ECB bude analýza k dispozici letos v květnu.

“Jsme výborní žáci”

Někteří se obávají, že připravenost Bulharska vstoupit do eurozóny plyne z vyhlídek na inflaci, která je úzce spojená s doháněcím růstem v zemi a že tedy požadavky evropské bankovní unie mají být prevencí proti finančnímu chaosu.

Další hlasy poukazují na úroveň bulharské korupce, která je podle Transparency International nejhorší v EU. Podle nich se má EU dívat také mimo tvrdá ekonomická kritéria, konkrétně na sílu státních institucí.

Ministr financí Bulharska Vladislav Goranov v lednu sdělil, že jeho země chce v červenci požádat o vstup do režimu EMR-2.  A řekl také, že vláda by to udělala i bez signálu z eurozóny a že takový krok by byl uvítán jako krok k posílení evropské politické debaty o budoucnosti Bulharska v eurozóně.

„Potřebujeme jistý směr k tomu, co máme dělat.“ Řekl Goranov v Sofii, „Pokud se podíváme na zcela formální kritéria, jsme výborní žáci.“

Kancléřka Merkelová stále bojuje s tím, jak zformovat německou vládní koalici po zářijových volbách, které posílily protievropské síly. A Juncker byl schopen dát bulharské vládě jen vágní optimistické poznámky. „Bulharsko toho dosáhlo hodně, hlavně ve smyslu hospodářského rozvoje. V dohledné době bude Bulharsko schopno připojit se k ERM-2 a potom k eurozóně.“, řekl Juncker konkrétně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.