Írán vyzval Čínu, aby pomohla zachránit jadernou dohodu

Zpráva dne: Írán vyzval svého největšího obchodního partnera a investora Čínu k tomu, aby pomohla zachránit jadernou dohodu z roku 2015, ze které vystoupily Spojené státy.

Zástupce Íránu uvedl, že budou hledat jiné možnosti, pokud budou jejich zájmy ohroženy americkými sankcemi.

Íránský velvyslanec v Číně uvedl, že Čína má zásluhu na dodržování iránské jaderné dohody a vyzval zároveň také k posílení ekonomické spolupráce s Teheránem. Uvedl také, že Čína je pro Írán velice důležitá.

Znovu bylo zdůrazněno, že Irán musí mít zisky z dohody, pokud v ní má zůstat. Pokud jeho zájmy nebudou uspokojeny, pak bude hledat jiné možnosti, i když pro South China Morning Post, nové možnosti zatím nespecifikoval.

Německý Welt am Sonntag uvedl, že diplomaté z Evropy, Ruska a Číny probírají možnost nové dohody, například poskytnout Íránu finanční pomoc, aby nerozvíjel svůj program balistických střel. Setkání se odehraje ve Vídni, aby se probraly tyto nové možnosti.

Íránský ministr zahraničí už se setkal se svými protějšky z Ruska, Číny, Británie, Francie a Německa a EU, aby dohodu zachránil. Navzdory tomu, že USA se stáhly, tak ostatní země zatím chtějí dohodu dodržovat.

Návštěva Pekingu je důležitá i v tom, že Čína je pro Írán hlavní obchodní partner, hlavní odběratel ropy a také největší investor.

Velvyslanec označil americké stažení z dohody za zcela nelegální s tím, že to mezinárodnímu společenství ukazuje, že USA se nedá věřit. Ovšem zároveň nevyloučil možnost nového vyjednání s USA ohledně nové dohody.

Čína potvrdila svůj závazek dohodu dodržovat a také souhlasila a rozšířením ekonomické spolupráce.

Navíc, státní čínská firma China National Petroleum Corporation byla připravena nahradit francouzský Total při rozvoji velkého pole zemního plynu v Iránu.

Čína je největším obchodním partnerem Íránu už deset let. Obchod tvoří 37,3 mld. dolarů. Írán je také důležitou součástí iniciativy Jeden pás, jedna stezka, která směřuje na infrastrukturní propojení. Írán má strategickou pozici a byl centrem i starodávné Hedvábné stezky. Írán podepsal memorandum o přistoupení k iniciativě v roce 2016, kdy Írán navštívil čínský prezident.

Vztahy obou zemí se také zlepšily v oblasti bezpečnosti. Irán je pozorovatel Šanghajské organizace spolupráce.

Zástupce Íránu se také vyjádřil k akcím Izraele, podle něj jak USA, tak Izrael destabilizují region a přilévají olej do ohně. Hlavní zdrojem nestability na Blízkém východě jsou rozhodnutí a akce USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.