Guardian ke zrušenému summitu se Severní Koreou: předpovězená krize

Zrušení (asi?) summitu mezi USA a Severní Koreou nebylo překvapivým krokem. Trumpovi zde šlo na prvním místě o jeho ego, nikoliv o vážně míněné úsilí o mír na Korejském poloostrově.

Názorový web The Other News přináší názor britského listu Guardian. Píše, že „Trumpův summit“ byl jen o tom brát zásluhy za nadměrné ego, spíše než o vážném úsilí směřovaném k míru na Korejském poloostrově.

Mince na památku summitu už sice byla vyražena, ale mírové snahy už byly promrhány. Trumpovo rozhodnutí zrušit summit se severokorejským Kimem se zdá být stejně tak špatně promyšlené a rychle učiněné jako jeho rozhodnutí ten summit svolat. Zdá se, že to přišlo bez varování, i dokonce bez konzultace s Jižní Koreou, tedy s americkým spojencem, který strany spojil. Experti od začátku upozorňovali, že ke schůzce nemusí vůbec dojít, především kvůli rozdílům mezi stranami ohledně toho, co vlastně znamená pojem „denuklearizace“. Americký nedostatek příprav, koordinace, a toho, co vlastně chtějí dosáhnout, ukázala, že vyhlídky jsou skutečně chabé.

Trump si ovšem myslel, že taková Nobelova cena je od něj vzdálena jen „jeden malý pokec“. Při otázce, zda si ji zaslouží, řekl, že „všichni si to myslí, ale já bych to nikdy neřekl“. Tím ukázal, že chce mít rozhovory „hotové“. Nyní tedy hotové jsou, píše Guardian.

Zrušení mohlo mít preemptivní povahu, protože Severní Korea údajně nereagovala na logistické dotazy. Trump očividně za viníka selhání považuje Severní Koreu. Navíc už se objevily snahy vinit ze všeho Čínu, protože prý prezident Si nabádal Kima, aby přijal tvrdší postoj. Jenže ve skutečnosti, odpovědnost nese Trump a jeho okolí. Severní Korea je nechutný režim, ale je konzistentní. USA nikoliv.

Tvrdší rétorika Pchjongjangu byla vyvolána tím, co řekl Bolton a Pence, kteří opakovaně strašili Libyí, Kaddáfím a změnou režimu – po opuštění jaderného programu. U téhle administrativy se nekonzistentnosti nelze divit, ale tyto poznámky vypadaly, jako že měly provokovat. I když zase v dopise Trump hrozil, přesto nechal otevřená dvířka – v bizarně přátelském tónu, domnívá se Guardian (viz fráze… cítil jsem, že se mezi námi vytváří vynikající dialog, … neváhejte kdykoliv napsat či zavolat).

Ale odvolání summitu znamená, že bude těžší než kdy jindy překonat propast, tedy obzvláště jen hodiny poté, co Severní Korea zničila místo pro jaderné testy. I když to byl spíše symbolický, než zásadní krok.

Co bylo ztraceno? Víc, než jen Trumpovy výroky. Singapurská schůzka byla vítána, protože byla lepší než vojenská akce. Dala ovšem Severní Koreji snadné vítězství, dala by jim status, bez ústupků na jejich straně, myslí si Guardian. Nejspíš by to ani nevedlo k dohodě, ani k jejímu uzavření, a taky to mohlo dopadnout hodně zle, ještě hůř než teď.

Takže problém, uzavírá Guardian, nespočívá v tom, že summit je (nejspíš – ohledně zrušení i konání summitu nyní panuje nejistota a pochybnosti- poznámka redakce) zrušen, ale že byl vůbec plánován s tak malou péčí a nedostatečným přemýšlením.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.