Rumunsko a Litva porušily evropský zákaz mučení

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Litva a Rumunsko v letech 2003 až 2006 porušily evropskou úmluvu o zákazu mučení. Na svém území hostily věznice americké CIA.

Litva a Rumunsko podle rozsudku Evropského soudu pro lidská práva porušily evropský zákaz mučení tím, že na svém území nechaly operovat americkou CIA.

Rozsudek je důsledkem obvinění dvou amerických zajatců Abu Zubajdaha a Abd al-Rachima al Naširiho. Oba byli zatčeni po zářijových útocích v roce 2001 a nyní jsou drženi v Guantanámu. Soud dospěl k tomu, že Litva hostila CIA mezi únorem 2005 až březnem 2006 a že Zubajdah zde byl zadržován. Podobnou věznici dala CIA k dispozici také rumunská strana mezi zářím 2003 a listopadem 2005. Byl zde zadržován al Naširi.

Podle rozsudku soudu byli oba dva vězni v těchto zařízeních podrobení mučení – oslepování, držení na samotce, neustálé držení se spoutanýma nohama, vystavování světlu a hluku. Podle soudu to porušilo článek 3 Evropské konvence o lidských právech. Ta zakazuje mučení a nelidské a ponižující zacházení a tresty.

Ilustrační obrázek: Autor – CherryX per Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21931152

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.