Řecko dostalo od eurozóny úlevu dluhu

Ministři financí eurozóny ulevili Řecku.  Došlo k prodloužení splatnosti řeckého dluhu a také k oddálení splacení úroku jeho části.

Ministři financí eurozóny prodloužili splatnost řeckého dluhu a také oddálili placení úroku velké části řeckého dluhu spolu s velkou peněžní injekcí, která zajistí, že Řecko bude schopné stát na svých vlastních nohou až v srpnu odejde z posledního záchranného balíčku.

Řecko od roku 2010 zažilo tři záchranné programy, když ztratilo přístup na finanční trhy.

Stovky reforem, které požadovaly věřitelé jsou téměř dokončeny, Řecko udělalo velké pokroky, píše Reuters, ale aby si mohlo znovu půjčovat, pak investoři musejí vědět, že se nezhroutí pod obsluhou dluhu, který je ve výši 180 % HDP.

Mario Centeno, který je předsedou tzv. euroskupiny, uvedl, že po osmi dlouhých letech nebude Řecko potřebovat finanční pomoc. Byla proto učiněna dluhová úleva, aby byl řecký dluh do budoucna udržitelný.

Řecký ministr financí Tsakalotos uvedl, že Řecko je s dohodou spokojeno.

Klíčovým prvkem odpuštění dluhu je prodloužení splatnosti na 96,9 mld. eur půjček, které dostalo Řecko u druhého záchranného programu o deset let, aby nedošlo k prudkému navýšení obsluhy dluhu na další desetiletí.

Řecko také dostane 15 mld. eur nových půjček, které navýší tak nárazník po odchodu ze záchranného programu na 24,1 mld. eur. Což znamená, že Řecko bude mít rezervu na nějakých 22 měsíců, aby bylo nezávislé na finančních trzích.

Atény by měly příští rok splácet asi 7 % svého výstupu, což bude první splátka od srpna.

Prodloužení splatnosti a oddálení úroku má ujistit investory, že Řecko bude schopno obsluhovat svůj dluh i do budoucnosti, tedy jde o jakousi podporu důvěryhodnosti, která je pro trhy potřeba, už jen z důvodů blížící se obchodní války a rostoucího euroskepticismu.

Francouzský ministr financí dokonce řekl, že problém řeckého dluhu je „za námi.“

Byla také schválena pobídka, aby i budoucí vlády v Aténách pokračovaly v reformách, které byly zavedeny u záchranných programů, takže ministři financí eurozóny souhlasili s tím, že nabídnou Řecku 600 milionů eur každého půl roku až do roku 2022, pokud se Řecko bude držet ekonomického kurzu daného věřiteli.

Peníze budou získány ze zisků bank eurozóny z jejich držby řeckých dluhopisů, které budou postupně „dozrávat.“

MMF dohodu přivítal a uvedl, že zlepší řeckou dluhovou udržitelnost ve střednědobém horizontu.

Ale i tak Christina Lagardeová uvedla, že co se dlouhého období týká, má MMF výhrady – tj. u výhledu do roku 2060. Proto bylo oceněno, že eurozóna byla připravena udělat víc, kdyby se scénář obrátil v negativní.

Mario Draghi, guvernér ECB, uvedl, že dohoda zlepšuje řeckou dluhovou udržitelnost a uvítal i možnost další úlevy. MMF se ovšem ke třetímu záchrannému programu nepřipojil svými půjčkami, ale bude nadále monitorovat řecký ekonomický výkon.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.