Pentagon: uvolnění sankcí pro ty, kteří nakupují ruské zbraně

Ministr obrany Mattis míní, že sankce by ohrozili vztahy mezi Spojenými státy a spojenci. Zvláště se to týká například Indie.

Jim Mattis se vyslovil pro uvolnění tzv. ruských sankcí vůči zemím, které nakupují ruské zbraně. Mattis se domnívá, že přiměřené výjimky by byly výhodné, protože by mohly posílit vztahy s USA a zároveň zmírnit závislost na ruských dodávkách.

Rusko prý musí nést důsledky svého agresivního a destabilizujícího chování, ale zároveň by měl mít ministr zahraničí možnost sankce zrušit. Zásadní otázka je, jestli chtějí USA strategické partnery posílit, nebo je dostat do situace, kdy jim nezbude nic jiného, než se obrátit na Rusko.

V roce 2017 americký Kongres schválil zákon, v němž chce trestat Rusko za jeho chování na Ukrajině a za vměšování do amerických voleb. Sankce, které jsou v zákoně obsaženy, jsou zaměřeny proti organizacím a zemím, které uzavírají smlouvy s ruskými firmami.

Trumpovi se zákon velice nezamlouval. Sankce jsou sporné i kvůli tomu, že zatěžují vztahy s asijskými spojenci USA, například s Indií.

Indie je největší dovozce zbraní na světě, a je to důležitý zákazník ruských zbrojařských firem. Kupuje sice také od francouzských a amerických firem, ale stále je závislá i na ruských dodávkách.

Ilustrační obrázek: Autor – David B. Gleason from Chicago, IL – The Pentagon, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4891272

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.