Indonésie se ocitá pod tlakem kvůli turecké liře

Centrální banka znovu navýšila úrokové sazby a indonéská měna znovu devalvuje, takže vláda musela omezit importy do země.

Indonéská centrální banka již počtvrté navýšila úrokové sazby, a to během tří měsíců. Posiluje tak opatření na obranu měny vzhledem k situaci na rozvíjejících se trzích, napsal list Wall Street Journal (vydání 16/08/2018).

Indonéská rupie spadla na nejnižší úroveň za poslední tři roky, protože pád turecké liry rozšířil obavy z nákazy na rizikovějších trzích. Hlavní úrokové míra Indonésie je nyní na 5,5 %. Většina problémů indonéské měny je nicméně spojena se sílou amerického dolaru. Indonésie se také snaží zabrzdit import, aby podpořila rupii a nedostala se to situace jako turecká lira.

Země, která má 250 milionů obyvatel, požádala státní ropné firmy, aby odložily své infrastrukturní projekty a aby si rozmyslely dovoz importovaného zboží. Plánuje se také zavedení cel na spotřební zboží.

Mnoho centrálních bank v rozvojovém světě čelí nepříjemné volbě, zda zvýší své úrokové sazby, když dolar posiluje. Navýšené sazby sice zbrzdí odlivy kapitálu, jenže zase ohrozí ekonomický růst. A když se sazby nechají být, pak se dá očekávat další propad měny, což vyvolává riziko větší inflace.

Tah indonéské centrální banky přišel jen pár dnů poté, co argentinská centrální banka navýšila sazbu ze 40 % na 45 %. Podobně utahují monetární politiku i země jako Filipíny, Indie či Mexiko, a to kvůli externím faktorům.

Indonésie je analytiky vnímána jako zranitelná země vzhledem k tržní nákaze, kdyby se investoři rozhodli opustit rozvíjející se trhy jako kategorii a utéct k tzv. bezpečným aktivům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.