Souhrn dnešních zpráv !A: prezidentské volby v Brazílii, Pompeo jednal v Severní Koreji a zpráva OSN o globálním oteplování

Bolsonaro vyhrál první kolo prezidentského klání v Brazílii. Severní Korea umožní přístup inspektorů ke svým vojenským zařízením. Podle OSN by bylo lepší udržet globální oteplení na  1,5 stupních.

První kolo voleb v Brazílii vyhrál Bolsonaro

Reuters. První kolo brazilských prezidentských voleb vyhrál krajně pravicový kandidát Jair Bolsonaro. V druhém kole se utká v kandidátem levicové Strany Pracujících Fernandem Haddadem.

Bývalý armádní kapitán a dlouholetý člen Kongresu Bolsonaro získal celkem 43, 3 % hlasů. Fernando Haddad, bývalý ministr školství, měl 29 %. Podle pozorovatelů jde o nejvíce polarizující volby od roku

Druhé kolo prezidentské volby se bude konat 28. října.

V neděli se také volilo do parlamentu. V parlamentních volbách se prosadila Bolsonarova Sociálně liberální strana, která bude druhou nejsilnější parlamentní stranou v zemi, přestože se doposud jednalo o malou politickou stranu.

Severní Korea umožní přístup inspektorů ke svým jaderným a raketovým zařízením

Reuters. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo sdělil po svém jednání s Kim Čong-unem v Pchjongjangu, že severokorejský lídr je připraven umožnit mezinárodním inspektorům přístup na severokorejské raketové a jaderné testovací zařízení. Jednalo se o jeden ze zásadních bodů denuklearizace.

Podle Pompea by se tak mělo stát v nejbližší době, jen co obě země dohodnou logistické podmínky.

Pompeo také řekl, že obě strany jsou poměrně blízko dohodě o konání druhého summitu Donald Trump a Kim Čong-un, který severokorejský vůdce navrhnul Trumpovi minulý měsíc v dopise.

Už čtvrtá návštěva Pompea v Severní Koreji podle ministra pomohla rozhýbat patovou situaci ohledně denuklearizace. Severokorejský Kim Čong-un si výsledky jednání podle místních jednání pochvaloval.

Společnosti se musejí připravit na masivní změny kvůli globálnímu oteplování

Reuters. Mezivládní panel o klimatické změny při OSN zveřejnil zprávu, která tvrdí, že je možné, že mezi roky 2030 až 2052 porostou teploty o 1,5 stupňů. Odhad platí v případě, že bude nadále pokračovat současný trend oteplování planety.

Zpráva byla připravená pro vlády, které jsou signatáři Pařížské dohody z roku 2015 a popisuje dopad globálního oteplování a kroky, které by se měly učinit k zadržování oteplování planety. Hodnocení je postaveno na datech z oblasti vědeckého, technického a sociálně-ekonomického výzkumu. Porovnává dopady oteplení o 1,5 stupňů a 2 stupně.

Společnosti by se podle zprávy měly připravit na „masivní“ a „bezprecedentní“ změny k tomu, aby zastavily nárůst teplot. V případě, že se zadržování růstu teplot nebude dařit, zvyšují se rizika vln horka a povodní spolu s možnostmi sucha v některých regionech.

Zpráva tvrdí, že by bylo lepší udržet růst teplot na 1,5 stupních a ne na 2 stupních, jak to dělá Pařížská dohoda. Snížení cílového čísla by přineslo pozitiva v případě pomalejšího zvedání hladin moře, omezilo vymírání živočišných druhů a mělo celkový dopad na ekosystémy planety.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.