USA směřují k plutokracii, tři dynastie mají o 6000 % víc bohatství než v roce 1982

Zatím se od roku 1982 čistý majetek průměrné americké rodiny snížil o 3 %.

Těžko lze považovat za nějakou velkou novinku skutečnost, že USA jsou zemí stále extrémnějších nerovností, píše Chuck Collins pro Guardian. Svědčí o tom nové a nové statistiky, které dokazují následky dekád stagnujících mezd pro polovinu z pracovníků v USA spolu s extrémní koncentrací bohatství a moci.

Tři nejbohatší miliardáři v USA Jeff Bezos (majitel Amazonu), Bill Gates (Microsoft) a Warren Buffett (finančník) mají nyní stejné bohatství jako polovina amerického obyvatelstva dohromady. A je to možné proto, že pětina z amerických domácností má nulové nebo negativní čisté mění. Další pětina má tak malý majetek, že žije ve strachu z bídy. Podle slov bývalého šéfa FEDu (tj. americké centrální banky) Paula Volckera to znamená, že USA směřují k plutokracii. Podle Collinse je varujícím indikátorem o tom, že USA jsou skutečně na cestě k vládě bohatých to, že tři nejbohatší americké rodiny Waltonsovi (Walmart), Marsovi (sladkosti, žvýkačky a další) a známí bratři Kochové (viz zde) vlastní dohromady 348 miliard dolarů. Od roku 1982 zvětšily svůj majetek o 6000 %. Zatím ale mediánový majetek rodin v USA poklesl o 3 %.

Podle Collinse se nejedná o normální jev, protože právě generační majetek se obvykle s dobou zmenšuje, je utracen, zděděn dále, platí se z něj daně a také se z něj podporuje charita. Jenom v případě, že takové dynastie agresivně zasáhnou do tohoto koloběhu, může se jim podařit majek dál rozšířit. A řada z bohatých dynastii takové možnosti využila. Lobbovaly v Kongresu, aby došlo k upravení pravidel ve prospěch dynastického majetku, včetně snížení daní a takové veřejné politiky, která je bude dál obohacovat. Lobbovalo se například za odstranění federální pozemkové daně na začátku 21. století.  Další technikou je potom skrývat majetek před zdaněním, vytváření trustů, krycích společností nebo účtů v daňových rájích.

Výjimkou je Warren Buffett, který odmítl dát svůj obrovský majetek svým dětem. Slíbil, že ho promění v charitu. Před lety naopak svědčil před Kongresem ve prospěch daně z pozemku a řekl přitom, že „dynastický majetek je nepřítelem meritokracie“. Pozemkovou daň označil za způsob, jak zastavit přechod od demokracie k plutokracii. (O Buffetovi jsme psali například v tomto článku.)

Ovšem v současném kontextu oslabených daňových zákonů a agresivního skrývání dědictví čelíme, píše Collins v závěru, vznikání bohatých dynastii. A pokud se s tímto trendem nic neudělá, tak nám hrozí budoucnost, kterou nazval ekonom Thomas Piketty „vrchnostenským kapitalismem“. V něm budou dědici dnešních miliardářů ovládat politiku, kulturu, filantropii a ekonomiku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.