Strategický přístav Íránu má výjimku ze sankcí. Kvůli Číně

Přístav Čáhbahár bude mimo sankce. Pro USA je lepší dát kvůli Indii výjimku než dovolit Číně, aby ukořistila další významný přístav.

Nejjižnější íránské město a přístav Čáhbahár dostali výjimku ze sankcí. Je to kvůli Indii, která rozvíjí přístav tak, aby vytvořila alternativní trasu vůči rivalovi Pákistánu. Výjimka ze sankcí pomůže i Afghánistánu, píše Asia Times.

Američané jinak výjimky dělají neradi, koneckonců to ukazuje i postoj vůči Kanadě či EU, ale zřejmě právě to, že o přístav projevila zájem Čína, vedlo k udělení výjimky. Indie se obávala, že by o přístav přišla, kdyby se do investic vložila razantněji Čína. Čínský přístup je ovšem pochopitelný, protože Indie za deset let nevybudovala v přístavu téměř nic, kromě medializovaného převezení pár tun pšenice z Indie do Afghánistánu.

Jenže pro Írán je rozvoj přístavu klíčovou věcí, jak strategicky v rámci rivality mezi Indií a Čínou, tak ekonomicky. Pro Írán se jedná také o alternativní trasu, protože jinak musí využívat Perského zálivu. Írán čekal na rozvoj přístavu dlouho a indický malý pokrok ho může motivovat k tomu předat přístav Číně. Čína disponuje jak větším tahem na branku, tak má i více peněz. Čínsko-pákistánský koridor má být kryt 50 mld. dolarů, zatímco Indie si pro Čáhbahár vyhradila jen 500 milionů dolarů.

Ani Írán by ovšem nemusel být z většího angažmá Číny nadšený. Už dnes jí prodává třetinu své ropy, nemluvě o propojenosti v obchodu celkem. Írán by se mohl na Číně prodejem přístavu stát závislý až příliš. Je ovšem otázka, do jaké míry má Írán v těžké sociální a ekonomické situaci na výběr. Čínské angažmá by zase extrémně vynervovalo americké stratégy.

Výjimka, kterou Američané nakonec udělili, může udělat radost indickému premiérovi Modimu, za to, že pěstuje vztahy s USA. Je možné, že Indie o příležitost nakonec přijde, ale výjimka alespoň na chvíli zabrání tomu, aby se k Čáhbaháru dostali Číňané.

Ilutrační obrázek: Autor –  Alireza numberone – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61692703

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.