Tálibán: zahraniční jednotky by mohly opustit Afghánistán za 18 měsíců

Jednání mezi USA a Tálibánem v Kataru přineslo návrh mírové smlouvy, nicméně během února jsou na řadě další jednání.

Zástupci Tálibánu oznámili, že vyjednavači za USA se dohodli na návrhu mírové smlouvy, informoval Reuters v neděli. Smlouva by měla obsahovat stažení zahraničních vojsk z Afghánistánu za 18 měsíců, což by mohlo vést k ukončení nejdéle trvající americké války.

Reuters získal informace od zdrojů Tálibánu po rozhovorech se zvláštním velvyslancem USA Zalmajem Chalílzadem v Kataru. USA jsou v Afghánistánu již 17 let.

Nebylo vydáno žádné společné prohlášení, ale Chalílzad uvedl, že došlo k významnému pokroku. Dodal ovšem také, že „není dohodnuto nic, dokud není dohodnuto vše“ a že je potřeba zahrnout vnitřní afghánský dialog a klid zbraní.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že USA si nepřejí, aby byl Afghánistán místem koncentrace mezinárodního terorismu, a že chtějí své síly stáhnout domů.

Pozice byla prý jasná: dokud nebude dohoda na stažení zahraniční sil, pak je pokrok u dalších témat nemožný. Tálibán prý dal záruky, že Afghánistán nebude místem koncentrace Al-Káidy ani Islámského státu, což byl požadavek USA.

Dohoda prý zahrnuje i doložku klidu zbraní, ale zatím není jasné načasování. Dokud nebude příměří, není možné ji jasně stanovit.

Další jednání se očekávají v Kataru v únoru.

Nicméně, upozorňuje Reuters, v zemi dochází téměř denně k útokům na afghánskou vládu a její bezpečnostní složky. I když jsou USA a jejich spojenci v zemi již 17 let, Tálibán má pod kontrolou polovinu Afghánistánu.

Od roku 2014 bylo zabito 45 000 členů bezpečnostních složek země.

Tálibán uvedl, že ve smlouvě je také výměna vězňů, odstranění zákazu cestování pro vůdce Tálibánu a možnost dočasné afghánské vlády, tedy až po dosažení příměří.

Jenže řada politiků počítá s volbami v červenci. Prezident Ašraf Ghaní chce obhajovat svou funkci.

Tálibán také pro Reuters uvedl, že ve smlouvě jsou doložky, které se týkají Indie, Číny a Pákistánu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.