Merkelová chce od Huawei záruky

Německá kancléřka dala při návštěvě Tokia najevo obavy ohledně bezpečnosti výrobků Huawei.

Angela Merkelová vyzvala čínskou firmu, aby nevyužívala bezpečnostních kliček. Potvrdila tak, že v EU rostou obavy ohledně zařízení Huawei při budování sítě 5G.

Německo doposud zaujímalo pragmatický postoj a trvalo na tom, že neexistují důkazy, že by firma využívala svých zařízení ke špionáži. I tak je ale podle Merkelové nutné hovořit s čínskou vládou.

Pro Huawei fungující v Německu je klíčové, aby se k datům nedostal čínský stát.

Firma Huawei ovšem tvrdí, že obvinění ze strany USA a vyřazení z trhu například v Austrálii je jen součástí plánu, jak zadržet vzestup Číny coby technologické mocnosti.

Hlavní obvinění, píší Asia Times, se týkají toho, že Meng Wan-čou, finanční ředitelka firmy, porušila americké sankce proti Íránu.

Zástupce FBI dramaticky prohlásil, že obvinění ukazují, že Huawei trvale využívala americké firmy a finanční instituce a ohrožovala globální spravedlivý trh. Čínské ministerstvo zahraničních věcí na to reagovalo tím, že se jedná o politicky motivovaný a manipulativní pokus firmu zničit.

Merkelová uvedla, že vyspělé země začínají diskutovat o tom, jak je skupina Huawei navázána na vládnoucí komunistickou stranu Číny.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.