Německo a Francie chtějí získat země EU pro novou průmyslovou strategii

Nadcházející summit EU se má tématu věnovat. Smyslem je posílit strategické oblasti průmyslu v EU tváří tvář asijské konkurenci.

Podle slov kancléřky Angely Merkelové Německo (a s ním i Francie) doufají v to, že se jim podaří získat členské země EU pro jejich nápad na „evropskou průmyslovou strategii“. Téma má projednávat summit EU příští týden.

Lídři celkem 28 členských států se mají sejít ve čtvrtek a v pátek na plánovaném jednání. Merkelová ve svém pravidelném poselství řekla, že prezident Francie Emmanuel Macron spolu s ní navrhují toto téma projednat, protože se snaží o to, ochránit pracovní místa pro budoucnost v oblastech strategického byznysu v Evropě. Merkelová tím mínila například strategický výzkum a inovační projekty; jedním z nich je německo-francouzská snaha o to vyvinout automobilovou baterii, který má dohnat Asii. Německo a Francie program evropské průmyslové politiky oznámily v únoru. Jeho součástí je celková úprava norem pro soutěž v EU, která by měla usnadnit vznik světových společností – lídrů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.