Jemná Hoferova ruka má spravit stranu Svobodných

Zachraňovat situaci strany musí díky Stracheho skandálu ministr dopravy Norbert Hofer.

Rakouská vládní koalice se rozpadla, Rakušané půjdou k volbám v září. Hlavní důvod krize: vicekancléř Heinz-Christian Strache a jeho blábolení na Ibize, píše německý konzervativní list Die Welt o situaci v Rakousku.

Strache se vyřadil sám, když se objevilo video z Ibizy. Zachraňovat situaci nyní musí Norbert Hofer. Není jasné, jestli ministr dopravy převezme i pozici vicekancléře.

Na rozdíl od Stracheho je Hofer vnímán jako ta „jemná pravicová ruka“ Svobodných. Je prý také zdvořilý a schopný. Před příznivci strany si ale servítky nebere, migranty označil za „vetřelce“ a přál si plot, stejný jako mají v Maďarsku.

Hoferova kariéra byla rychlá. Narodil se nedaleko maďarské hranice a už od 90. let se angažoval ve straně Svobodných.

Hofer také kandidoval na prezidenta, a právě jeho milé vystupování mu dovolilo plně využít i argumentu, že je v politice přes dvacet let. Hoferovi se dařilo velmi dobře, i když ho nakonec porazil současný prezident Alexander van der Bellen s rozdílem pouhých 31 000 hlasů! Nakonec se letecký inženýr stal v koalici lidovců a Svobodných ministrem dopravy.

Hofer byl Stracheho poradcem a také dlouho stál v jeho stínu. Byl to on, kdo změkčil image pravicově populistické FPÖ, hovořil například o sociální ochraně. Die Welt ovšem tvrdí, že svá hluboká politická přesvědčení Hofer nikdy neopustil, prý nechal v roce 2013 vyšetřovat otázku „chemtrails“. Také se rád producíruje s pistolí a chce bránit rakouskou kulturu proti „novému stěhování národů“. Hovoří i o právu na vlast a za jeden z hlavních cílů považuje ochranu rakouských hranic.

Strache způsobil straně týden před volbami do Evropského parlamentu obrovský skandál. Hofer uvedl, že to, co se stalo na Ibize, je „neomluvitelné“.

Hofer je silná osobnost, přiznává mu Die Welt, když připomíná nehodu při paraglidingu, kdy to vypadalo, že zůstane už navždy na vozíku. Dnes mu stačí jen hůlka.

Hofer nyní říká: udělám vše pro to, aby Svobodní zůstali silnou stranou, ať už ve vládě, nebo v opozici.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.