Orbán dal Salvinimu košem

Maďarská strana Fidesz nechce v EP spolupracovat s politickou frakcí Mattea Salviniho.

Šéf kanceláře maďarského premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás odmítl za stranu Fidesz členství v Salviniho euroskeptické frakci EP.

Gulyás řekl, že nevidí šanci na spolupráci na úrovni stran nebo ve společné parlamentní skupině. Fidesz je členem skupiny Evropské lidové strany (EPP), ale jeho členství je v současné době suspendováno kvůli obavám z eroze principů právního státu v Maďarsku.

Po vítězství v evropských volbách, kde strana Fidesz získala celkem 52 %, řekl Viktor Orbán, že jeho strana bude spolupracovat „s kýmkoliv, kdo chce zastavit migraci“. Ovšem Gulyás nyní odmítl vznik aliance s italským vicepremiérem Matteem Salvinim z Ligy.

Gulyas dále řekl, že Orbán nepodporuje Manfreda Webera za kandidáta na funkci předsedy Evropské komise. Weber je kandidátem frakce EPP na tento post. Stejnou pozici má i vůči socialistickému kandidátovi Fransi Timmermansovi.

Jako znamení dobré vůle vůči Bruselu ale Maďarsko donekonečna odkládá justiční restrukturaci, která vyvolala velkou kritiku z řad EU kvůli obavám z dalšího poškozování právního státu v Maďarsku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.