Saúdský korunní princ se setkal s Trumpem: bod obratu

Reuters.´Saúdská Arábie si pochvaluje „historický obrat“ v americko-saúdských vztazích po setkání amerického prezidenta Trumpa a zastupujícího korunního prince Mohameda bin Salmána, píše Reuters. Oba dva politici zdůraznili své sdílení postoje ohledně Iránu jako regionální hrozby.

Schůzka byla odlišná o těch s Obamovou administrativou, především vzhledem k jaderné dohodě s Iránem z roku 2015.

Poradce prince Salmána uvedl, že se jedná o historický obrat ve vztazích mezi oběma zeměmi, které si prošly obdobím divergence názorů na mnoho témat.

Podle něj ovšem aktuální schůzka vrátila témata na správnou kolej a vytvořila změnu ve vztazích mezi zeměmi v oblasti politické, vojenské, bezpečnosti i ekonomické, uvedl poradce korunního prince.

Saúdská Arábie se s nelibostí dívala na administrativu Baracka Obamy, který považoval spojenectví s Rijádem za méně důležité než vyjednání jaderné dohody s Iránem.

Rijád, ale i další státy Perského zálivu spatřují v Trumpovi silného prezidenta, který podpoří roli USA jako hlavního strategického partnera a pomůže zadržet regionálního rivala Irán, v oblasti, která je součástí amerických bezpečnostní a energetických zájmů.

Princ označil dohodu s Iránem za „velmi nebezpečnou“, s tím, že oba dva lídři měli stejné názory na „nebezpečí iránských expanzivních aktivit.“ Bílý dům uvedl, že dohoda není v nejlepším zájmu USA.

Irán odmítá zasahování v arabských zemích.

Princ Mohamed uvedl, že americký cestovní zákaz proti šesti převážně muslimským zemím, nepovažuje za namířený „proti muslimským zemím, nebo islámu.“

Poradce prince také uvedl, že oba dva politici diskutovali o „úspěšné saúdské zkušenosti ve ochranném hraničním systému“ na hranici mezi Saúdskou Arábií a Irákem, která prý zabránila pašování.

Jeden ze zdrojů, pod podmínkou zachování anonymity, uvedl, že hlavním tématem budou saúdské investice v USA, což by mělo prezidentovi Trumpovi pomáhat splnit své sliby ohledně tvorby nových pracovních míst.

„Jde o tvorbu pracovních míst prostřednictvím investic – prezident Trump chce výsledky a statistiky jsou pro něj důležité, říká Ingrid Naranjo, expertka na saúdsko-americké vztahy. „Pro Saúdy to z hlediska diverzifikace dává smysl, aby investovali v zahraničí a především v USA.“

Gregory Gause z Texaské A and M univerzity, uvedl, že sice Saúdská Arábie může shledat atmosféru vztahů s Trumpem lepší, než tu s Obamou, ale nakonec změn nemusí být tolik.

Například těžko bude Trump nějak výrazněji bojovat proti iránskému vlivu v Iráku a stejně tak nespustí kampaň na vypuzení syrského prezidenta Bašára al Assada, jak by si Saúdové asi přáli.

Gause uvedl: „Myslím si, že rétoricky bude nová administrativa používat slovník a říkat věci, které se Saúdům budou více líbit, ale v reálu, žádné velké rozdíly neuvidíme.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.