Liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu má nové jméno. Kvůli Francii

Slovo „liberální“ z názvu frakce vypadlo, protože ve Francii je spojeno s pejorativním významem, a to s volnotržní pravicí.

Liberální frakce Evropského parlamentu ALDE se přejmenovala. Z původního „Spojenectví liberálů a demokratů pro Evropu“ se název změnil na „Obnovit Evropu“, v angličtině Renew Europe. Bývalý premiér Belgie a odcházející lídr frakce v EP Guy Verhofstadt změnu oznámil s tím, že cílem frakce je „obnovit Evropu“.

Entusiasmus Verhofstadta ale mírnili jiní členové. Například britský europoslanec Chris Davies řekl, že změna vyšla vstříc novým francouzským členům frakce, konkrétně z hnutí prezidenta Emmanuela Macrona „Renesance“. To nechce být spojováno se slovem liberální, které má ve Francii pejorativní význam. Je spojováno s volnotržní pravicí. Do bývalé ALDE, nyní Renew Europe, vstoupilo celkem 21 francouzských poslanců. Členem je také české hnutí ANO.

Frakce vede nyní rozhovory s dalšími frakcemi v Evropském parlamentu, a to s konzervativci z EPP, socialisty z S&D a se zelenými o vytvoření prointegrační platformy s parlamentní většinou. Jako problém se ukazuje nalezení kandidáta pro vedení Evropské komise. Ten musí mít podporu členských zemí a většiny v EP.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.