Mírové rozhovory mezi USA a Tálibánem vstupují do kritické fáze

Jednání mezi USA a mezi tálibánskými islamisty pokračují sedmým kolem jednání. Jde o ukončení války v Afghánistánu po 18 letech. USA hovoří o momentu „Make or break“.

Jedním z témat jednání je dokončení rozpisu stahování zahraničních vojsk výměnou za to, že Tálibán nebude využívat militantních skupin k tomu, aby útočily na USA a jejich spojence. Jednání vede mírový vyjednavač Zalmaj Chalílzad. Obě dvě strany od jednání mnoho očekávají. Je to kritický moment. I další diplomaté to, ovšem anonymně, potvrzují. Jednání urychlilo to, že v Afghánistánu se na konci září budou konat prezidenské volby.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo uvedl, že doufá, že mírová smlouva může být hotova do 1. září. V Afghánistánu je 20 000 vojáků, většina z toho jsou Američané. Tálibán kontroluje asi polovinu země, tedy víc než kdykoliv od doby, kdy byl svržen americkou invazí v roce 2001.

Úvahy o přechodné vládě odmítl jak afghánský prezident, tak i představitelé opozičních stran. Prezident Ašraf Ghání byl navíc z jednání vyčleněn. Stále doufá, že bude možnost i vnitřního afghánského setkání.

Někteří představitelé Afghánistánu se obávají, že se USA dohodnou a Tálibánem, takže USA prostě odejdou a vládní síly budou na boj samy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.