ECB pod Lagardeovou: Mejdan pojede dál

Lagardeová v ECB bude znamenat posílení intervencí centrální banky a také „vyvlastnění“ střadatelů, kteří si museli zvyknout na svět nulových či záporných úrokových sazeb.

Německé Deutsche Wirtschafts Nachrichten komentují v souvislostech uvolněnou politiku centrálních bank.

Trh přijal nominaci Christine Lagardeové příznivě, tvrdí DWN. V minulosti Lagardeová politiku ECB ve smyslu nákupu státních dluhopisů a celkového uvolnění podporovala.

Je možné, že bude tlačit Německo i Francii k této politice, aby snížila systémová rizika. Jenže pak hrozí, varuje DWN, posílení intervencí centrální banky a také „vyvlastnění“ střadatelů. Zdá se, že si řada z nich už musela zvyknout na to, že žijí ve světě nulových, někdy i záporných úrokových sazeb.

Teoreticky by přeci úrok měl být nákladem příležitosti za nevyužité použití (a cenou za produkční faktor kapitálu). Takhle to vypadá, že kapitál se obchoduje bez ceny. Jenže tahle politika se nezdá být moc účinná, kritizuje DWN.

Transmisní mechanismus od centrální banky k ekonomickým subjektům má velké vedlejší efekty, například v nadhodnocení majetku, třeba i kryptoměn, ale hospodářský růst je skrovný.

Podle prohlášení ECB hned tak v eurozóně žádné reálné úroky nebudou. Navíc i FED, i když formálně deklaruje nezávislost, je očividně pod tlakem amerického prezidenta. Pokud bude ECB dál uvažovat holubičím směrem, pak je možné další snížení úroků i další podpůrné programy. Možná by se nakupovaly i cenné papíry nižší bonity, nebo třeba i akcie. Tak by se dál nafukovala bilance centrální banky. Centrální banky se tím stávají významným tržním účastníkem a na hodně dlouho.

Z této politiky profitují hodně zadlužené země, ztrácejí střadatelé a banky. Jenže ta politika nedává přesvědčivé výsledky. Je patrné, tvrdí DWN, že monetární politika nemůže nahradit strukturální reformy a fiskální politiku. DWN vidí v ne příliš vzdálené budoucnosti deflaci majetku, stačí jen kulminace několika negativních zpráv.

Britský ekonom Keynes to vyjádřil dosti jasně: „The market can stay irrational much longer, than you can stay liquid.“ (Trh může být iracionální déle, než vy budete likvidní).

Takže mejdan ještě chvíli potrvá a pak přijde ta „korekce“ majetku. Přijde, to je nevyhnutelné, zakončuje DWN.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.