Další cíl Trumpovy obchodní války? Vietnam

Vietnam doposud profitoval z americko-čínské obchodní války. Nyní se ale Trump zaměří na něj.

David Hutt pro Asia Times píše, že Vietnam se stal prvním vítězem americko-čínské obchodní války, a proto bude dalším, na koho se Trump zaměří.

Vietnam je považován za jasného vítěze obchodní války mezi USA a Čínou. Některé firmy přesunuly své výrobní kapacity právě do této země jihovýchodní Asie. Jenže právě tato výhoda, která prý Vietnamu přinesla až 8% navýšení HDP, z něj udělá další Trumpův terč, tvrdí Hutt.

Už v květnu se Vietnam ocitnul na seznamu tzv. možných měnových manipulátorů. USA se také domnívají, že Vietnam překupuje čínské produkty, označuje je jako vietnamské a následně je exportuje do USA.

Trump už se nechal slyšet, že Vietnam všechny zneužívá a že využívá USA ještě víc než Čína. Jde totiž i o to, že Vietnamu roste obchodní přebytek s USA, přestože se Vietnam oficiálně snaží nakupovat více amerického zboží.

Vietnamská reprezentace se musí mít na pozoru, protože zatím vše mířilo k bilaterálnímu oteplení. Stačí zmínit, že právě Vietnam hostil summit mezi Trumpem a Kim Čong-unem.

Hutt cituje zdroje z vietnamské komunistické strany, které tvrdí, že jsou šokovány změnou Trumpova přístupu. Nejdříve se tvářil, jako by byl Vietnam nejlepším přítelem USA, a nyní nastal obrat.

Není jasné, zda to Trump myslí se cly na vietnamské exporty vážně, nebo zda se jedná jen o vyjednávací taktiku. Vietnam se v poslední době snažil omezit čínské investice a doufal, že si tím USA nakloní. Vietnam se ovšem také stal členem nástupnické obchodní dohody TPP-11 (bez účasti USA) a podepsal dohodu o volném obchodu s EU.

I tak ale stále platí, že pro Vietnam jsou USA nejdůležitějším obchodním partnerem. A hned tak se to nezmění, domnívá se Hutt. Japonská Nomura odhadla, že Vietnam díky přesunu některých výrobních kapacit získal navíc až 8 % HDP. Dalším, kdo vydělal na napětí mezi USA a Čínou, byl Tchaj-wan.

Na Vietnam nyní zřejmě bude vykonáván podobný tlak jako kdysi na Japonsko či Jižní Koreu. Ale geopolitika vše zamotává. Vietnam se dlouho těšil z amerického preferenčního zacházení, protože byl chápán jako strategický pro americké zájmy v regionu, především vzhledem k rostoucí moci Číny v Jihočínském moři. Za Obamamovy administrativy byl považován za důležitého spojence.

Vietnam toto postavení přijal výměnou za ústupky jiné povahy. Také s chutí vzájemně poštvává USA a Čínu, aby nakonec získal diplomatické body od obou zemí.

Poslední Trumpovy kroky však Hanoj velice zaskočily. Vietnamská vláda se prý bude snažit přebytek obchodu snížit. Není tajemstvím, že USA chtějí, aby Vietnam nakupoval americké zbraně a opustil svého tradičního dodavatele, Rusko.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.