Odpověď Putinovi: Zelenskij nařídil udělování občanství pro Ukrajince z jiných zemí

Ukrajinský lídr nařídil vytvoření mechanismu, který udělování občanství podle nových kritérií umožní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil ministerstvu zahraničí Ukrajiny rozpracovat mechanismus pro udělování ukrajinského občanství Ukrajincům ze spřátelených stran, kteří se chtějí podílet na rozvoji své historické vlasti, a těm, kteří trpí porušováním práv a svobod.

Jak vyplývá z textu nařízení ukrajinské prezidenta jedná se o odpověď na rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina, kterým došlo k zjednodušení získání ruského občanství pro obyvatele Donbasu. Putin tento dekret podepsal 24. dubna letošního roku. Dále se ve vyjádření Zelenského hovoří o tom, že tento poslední krok Ruska v administrativě nového ukrajinského prezidenta nepřivítali. Nepřispěje k deeskalaci konfliktu a reintegraci Donbasu zpět na Ukrajinu, o kterém Kreml opakovaně hovořil.

Ilustrační foto: Autor -DDima, CC BY-SA 1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4532191

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.