Jediné dítě se stává normou

Tváří v tvář tomuto vývoji budeme muset nově definovat co znamená rodina a vytvořit jiné sítě pro péči o staré.

Camilla Cavendishová píše pro Financial Times o tom, že se populace zmenšuje a že musíme redefinovat, co znamená rodina.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu (Harry a Meghan) oznámili, že s ohledy na planetu plánují mít maximálně dvě děti. Ale kritika pokrytectví není na místě, neboť s výjimkou subsaharské Afriky se blížíme světu jedináčků.

Pro planetu je ale dobré, že rodiny se zmenšují, tvrdí Cavendishová. V roce 1964 měla průměrná žena kolem pěti dětí, v roce 2015 jen 2,5. 83 zemí, které mají na svém území většinu populace, mají míru porodnosti pod obnovovacím koeficientem, což je zhruba 2,1 dítěte na ženu. Někde se země snaží povzbudit porodnost, ale trend se zdá být nezvratný, a to dokonce i v zemích, o kterých si myslíme, že jsou velice tradiční.

Porodnost v Anglii je nejnižší od roku 1938. Itálie, vnímaná jako katolická země má kromě nízké porodnosti i vysokou emigraci. A populace Japonska se snižuje. Cavendishová cituje japonskou manažerku, která přiznává, že by jí nevadilo mít dítě, ale nedovede si představit, jak by vydržela s manželem.

Cavendishová přiznává, že při řadě rozhovorů, které vedla se ženami z různých zemí, opakovaný problém byl, že muži nechtějí sdílet břímě, které s dítětem přichází. Žijeme déle, studujeme déle a toto prodlužování pak naráží na biologické hodiny, často s tragickými důsledky. Není náhodou, že nízká porodnost je spjatá s velice bohatými oblastmi jako je Singapur, Hongkong, Šanghaj – lidé mají obavy, zda si dítě budou moci dovolit. Vychovávat dítě je nákladné a pak tu je problém dvojích kariér.

Jedním z dopadů je, že jedináček se stává normou, píše Cavendishová. Velká Británie, USA, Japonsko (i v císařské rodině). Ani nepotřebujete čínskou politiku jednoho dítěte.

Cavendishová napadá ideu, že jedináčci jsou malí egoisté (sama je jedináček). Jedináčci se možná nenaučí kompromisu nutného, když je sourozenců více, ale zase mají plnou pozornost rodičů. Mohou být zralejší a chytřejší. Jedináčci mohou mít podobné vzorce chování jako ti prvorození, splňují vysoká očekávání rodičů a dobře se jim daří ve škole.

Budeme muset tváří v tvář tomuto vývoji redefinovat co znamená rodina a vytvořit jiné sítě pro péči o staré. Ale pro planetu to může být pozitivní, když se nám tedy podaří vyřešit neustálý populační růst v Africe.

Princ Harry chce pomoci životnímu prostředí, ale pokud on a jeho žena Meghan chtějí být opravdu průkopníky, pak by mohli být třeba vegani. To, že malý Archie bude mít jen jednoho bratra či sestřičku ve světě jedináčků nic průlomového nebude.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.