EU zvažuje zavedení suverénního fondu, aby zastavila svoje zaostávání

Účelem fondu by bylo financovat strategické sektory, v nichž EU zaostává za hlavními rivaly.

Noviny Financial Times informují, že fond by měl být ve výši až 100 miliard eur. Jeho účelem by bylo financovat strategické sektory, v nichž EU zaostává za hlavními rivaly.

Jedním z účelů fondu by podle FT mělo být financování ekonomických šampionů, kteří by se mohli postavit velké světové konkurenci jako je Apple, Google nebo Alibaba. Evropský fond budoucnosti by měl pomoci EU dohnat zpoždění za americkými, nebo čínskými rivaly.

Návrh je spjat s novou předsedkyní komise, Ursulou von der Leyenovou. Tento krok by také reagoval na požadavky Francie a Německa, které si přejí změnu průmyslové politiky.

Jde především o digitální agendu, kde boduje USA a také Čína. Návrh dokumentu uvádí z USA Google, Apple, Facebook a Amazon, z Číny pak Alibabu, Baidu a Tencent. V této oblasti EU žádné relevantní firmy nemá, varuje dokument.

Ursula von der Leyenová nastoupí do funkce od 1. listopadu. Výzkum, vývoj a modernizace evropských ekonomik by měly být priority nové Komise. Návrh, podle toho, co se podařilo zjistit Financial Times, uvádí, že „fond by skupoval dlouhodobé podíly v evropských firmách, které mají strategickou důležitost“. Investiční prioritou je rozvoj strategických sektorů a vytváření inovativních lídrů budoucnosti.

EU doufá, že vytvoření velkého centrálního fondu bude atraktivní i pro soukromé zdroje.

Čína má svůj vlastní suverénní fond, je to China Investment Corporation. Z Evropy je to pak Norsko, které ovšem není v EU, které má svůj národní fond.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.