Labouristická strana chce skoncovat s bonusy pro bankéře

Stínový ministr financí dal najevo, že buď to nyní London City udělá dobrovolně, nebo bude později čelit drakonickým opatřením labouristické vlády.

Stínový ministr financí John McDonnell chce ukončit urážlivou nerovnost, informují noviny Financial Times. (Pozn. redakce: v poslední době věnují Financial Times sadu článků politice Labouristické strany, ze které mají očividně strach. !Argument bude své čtenáře seznamovat s tím, čeho se nejvíce obává pravicový mainstreamový tisk typu Financial Times.)

Stínový ministr financí za labouristy varoval, že se podívá na zoubek finančním firmám působícím ve Velké Británii a především na to, jaké vyplácejí bankéřům bonusy.

McDonnell dal najevo, že buď to nyní London City udělá dobrovolně, nebo bude později čelit drakonickým opatřením vlády Labouristů. Stínový ministr financí míní postupovat tvrdě a bonusy, které tolik lidí urážejí, budou jedním z jeho prvních kroků ve funkci.

Stínový ministr financí říká, že obří bonusy se staly součástí kultury City a že se jedná o něco tak vzdáleného normálnímu světu, že to lidi uráží, je to odraz neuvěřitelné úrovně nerovnosti.

Labouristická vláda navíc zvažuje i daň z finančních transakcí.

McDonnell chce také pozměnit pravidla tak, aby firmy musely uvažovat v dlouhodobějším horizontu. Jeremy Corbyn svého ministra financí podpořil a řekl, že labouristická vláda bude „hrozbou“ pro tyto bankéře.

Corbyn se pustil i do banky Morgan Stanley, která varovala své klienty před „nebezpečím“ labouristické vlády. Corbyn uvedl, že pro bankéře, kteří si vyplácejí na bonusech 21,5 milionů liber, jejich labouristická vláda skutečně nebezpečím bude.

McDonnell také uvedl, že chce zákaz všelijakých zlatých padáků a podobných finančních vypořádání.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.