Georgieva to nebude mít v MMF lehké

Na novou šéfku MMF čeká dost problémů. O které jde?

Financial Times uvádějí „pět výzev“, které čekají na novou šéfku MMF, Bulharku Kristalinu Georgievu. Bude přebírat funkci pro Christine Lagardeové.

66letá ekonomka, která dlouho působila ve Světové bance, nečelí žádným dalším nominantům. Sama je zastáncem multilaterálního přístupu a očekává se, že se, jako Christine Lagardeová, bude věnovat tématům klimatické změny, nerovnosti a posílení žen v pracovním životě. Georgieva má zkušenosti v rozvojové politice, ale ne s krizemi ve vyspělých zemích.

FT uvádí pět velkých témat, ke kterým se Georgieva bude muset postavit:

Za prvé, argentinský záchranný program. Georgieva nastoupí, a Mauricio Macri pravděpodobně odejde. Místo něj se zřejmě stane prezidentem populista Alberto Fernández, straší FT. Ten nebude mít moc sympatií pro MMF a jeho záchranné programy. Záchranný program si popularitu u argentinské veřejnosti rozhodně nezískal.

Za druhé, obchodní konflikt. V případě konfliktu mezi USA a Čínou se bitevním polem stává i MMF. Výzkum a studie MMF se mohou stát předmětem napadání jedné či druhé strany. Georgieva má dobré vztahy s USA i s Čínou, ale to nemusí mít velký význam.

Za třetí, najít zdroje. Georgieva bude muset dotáhnout financování MMF, to znamená uspořádat vztah s USA tak, aby kapacita fondu zůstala kolem jednoho bilionu dolarů. Jenže vzhledem k pravděpodobnosti další krize je i tato částka považována za nedostatečnou. Možná se Georgieva může pokusit i o trvalé změny financování výměnou za změnu systému hlasování. Jenže pak by se jednalo o posílení hlasu rozvíjejících se zemí, tedy o střet s USA a EU.

K dalším problémům patří Ukrajina a Pákistán, které mají půjčky u MMF, ale nedaří se jim země finančně stabilizovat. Nová vláda v Kyjevě doufá v novou půjčku ještě do konce tohoto roku.

Pákistán si zajistil nové zdroje už v červenci, i když USA vyjádřily obavy, že tím bude splácet dluh vůči Číně. Není ale jasné, zda bude nový program fungovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.