Španělsko půjde zase k volbám: počtvrté během čtyř let

Levice ve Španělsku se nedovedla dohodnout na koaliční vládě. Země bude znovu volit.

Socialistům se nepodařilo vytvořit vládu s Podemos, informují o posledních vývoji ve Španělsku noviny Financial Times.

Španělé zase půjdou k volbám, protože se zhroutila jednání mezi španělskými socialisty a stranou Podemos. Nevypadá to, že by se Pedro Sanchézovi podařilo získat parlamentní většinu do 23. září. Další volby by pak byly v listopadu.

Zástupci Podemos si stěžují, že socialisté chtějí sestavit vládu sami, jako kdyby měli absolutní většinu. Socialisté vedení Sanchézem získali ve volbách 29 %, ale neuspěli v hledání koaličního partnera. Mezi oběma partnery, socialisty a Podemos prý nepanuje důvěra.

Těžko ovšem říci, jestli by jejich koalice vydržela (i kdyby se ji podařilo sestavit), protože obě strany mají rozdílné představy o fiskální politice a také o Katalánsku. Sanchéz nyní chce, aby Podemos podpořili jeho vládu i program. Podemos k tomu říkají, že by tak měli podpořit koalici, ve které vlastně nebudou.

Aktuální průzkumy tvrdí, že socialisté by si ve volbách polepšili, kdežto Podemos by měli co dělat, aby si udrželi 14 % podpory.

Španělsko je příkladem země, kde došlo k fragmentaci bipolárního systému, a od té doby má problémy sestavit stabilní vládu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.