Rusko zajalo 160 severokorejských rybářů

Incident, který se neobešel bez střelby, naznačuje rizika eskalace v oblasti pohraničních vod v celé oblasti severovýchodní Asie.

160 severokorejských rybářů by mělo v pátek 20. září dorazit do ruského přístavu Nachodka, kde proti nim ruské úřady vznesou kriminální obvinění. V úterý 17. září lodě ruské pohraniční hlídky objevily několik severokorejských plavidel, jak loví v oblasti mělkých vod Japonského moře a v exkluzivní ekonomické zóně Ruska.

Při zajišťování severokorejských lodí jedna z nich spustila na ruskou hlídku palbu, tvrdí ruská strana. Není jasné, jaká zbraň byla ke střelbě použita. Při střelbě měli být zraněni 3 ruští pohraničníci a celkem 9 pytláků, jeden Severokorejec zemřel. Severokorejci a jejich plavidla byla zatčena ruskými orgány.

Moskva si následně pozvala ke konzultacím vysokého severokorejského diplomata, aby mu vyjádřila „vážné obavy“ z toho, k čemu došlo. Rusko požaduje jasnější kroky od Severní Koreje, který by zamezily takovým incidentům. Severní Korea incident zatím nekomentovala.

Incident je ukázkou křehké situace mezi Ruskem a Severní Koreou v oblasti teritoriálních vod. Severokorejské lodě prý často vstupují do ruských vod se záminkou, že se zde skrývají před tajfuny. Podobný incident se stal asi před 14 dny a také v červenci. Ovšem ten úterní se liší tím, že při něm došlo ke střelbě.

Podle ruského odborníka Konstantina Asmolova incident souvisí s tím, že se severokorejští pytláci stávají agresivnějšími – spolu s tím, jak Rusko posílilo pohraniční hlídky v této oblasti. Zájem o tuto oblast ze strany pytláků je spojený s tím, že v ruských vodách je relativní bohatství ryb a krabů. Ruský Dálný východ je méně zalidněný ve srovnání se sousední Severní Koreou a Jižní Koreou, které mají navíc kuchyni s bohatou tradicí ryb a mořských plodů.

Oslovení experti varují, že tento typ incidentů může eskalovat. A nejde jenom o Rusko a Severní Koreu. Čínské lodě se střetly s japonskými pobřežními hlídkami v oblasti ostrovů Senkaku (obě země jsou zde v územním sporu), k incidentům došlo také v Jihočínském moři. A ke střetům také došlo mezi lodními hlídkami Severní Koreje a Jižní Koreje v oblasti, kde je špatně definovaná námořní hranice a zároveň dost krabů k lovení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.