Nový prezident Německa Steinmeier varoval Erdogana. Erdogan Evropu

Reuters. Nový prezident Německa a bývalý ministr zahraničních věcí Frank-Walter Steinmeier ve své první řeči v úřadu varoval Tayipa Erdogana, prezidenta Turecka, že riskuje zničení všeho, čeho jeho země v uplynulých letech dosáhla.

Steinmeier dále řekl, že Turecko, spojenec v NATO, riskuje poškození diplomatických vztahů obviněními Německa z nacistické taktiky, když země neumožnila tureckým politikům vést kampaň k tureckému referendu. Turecko se nyní snaží vést kampaň k referendu o posílení pravomocí prezidenta Erdogana také v německé (a dalších), turecké diaspoře.

Nový prezident Německa se k projevu obrátil k Erdoganovi přímo a řekl také, že by uvítal znamení k ulehčení současné napjaté situace.

Konečně Steinmeier vyzval Němce, aby bojovali proti populismu a bránili demokracii. Vyjádřil obavy z narůstání fascinace autoritářstvím v Evropě, USA nebo v Rusku.

Turecký prezident se ve středu nechal slyšet, že pokud Evropané nezmění svoje postoje, budou se muset bát chodit po ulicích. “Pokud Evropa bude tímto způsobem pokračovat, žádný Evropa nikde na světě nemůže chodit bezpečně po ulicích. My, Turecko, vyzýváme Evropu respektovat lidská práva a demokracii.”, řekl doslova místním novinářům v Ankaře.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.