Napjatá schůzka: Si Ťin-pching se sejde s Módím

Situace je charakterizována napětím mezi oběma zeměmi, neformální summit se bude muset vypořádat s otázkou Kašmíru a firmy Huawei.

Plán na neformální summit byl vytvořen v červnu, když se indický premiér Nárendra Módí setkal se Si Ťin-pchingem, v rámci summitu Šanghajské organizace spolupráce. Jenže od té doby, píše Saikat Datta pro Asia Times, došlo v jižní Asii k velkým změnám.

Čínský prezident a indický premiér by se měli setkat na jihu Indie. Třídenní summit by měl povzbudit proces, který staví na tom, že lídři mají mezi sebou „vzájemnou chemii“. Jenže pak najednou z čínské strany panovalo ticho ohledně budoucí návštěvy. V Indii se totiž konalo vojenské cvičení s názvem „Vítězství v Himalájích“. Čína ovšem mohla zvažovat zrušení návštěvy i z jiných důvodů a to kvůli Kašmíru. Část území je pod čínskou kontrolou a Čína tvrdí, že změna ve statusu jen naruší regionální rovnováhu. Čína vnímá Pákistán jako svého spojence a doufá, že napětí mezi Indií a Pákistánem bude usmířeno přes projekty Jednoho pásu, jedné stezky. Do územního sporu je ovšem začleněn i Bhútán.

Sporné území pro Bhútán nemá takovou cenu, ale zato velkou pro Indii. Pokud by Čína byla schopna získat kontrolu nad Doklamským územím, pak by byla navíc získala i kontrolu nad zranitelným místem pro Indii. Poslední zprávy říkají, že Bhútán se blíží uzavření finální dohody s Čínou. Pokud by se tak stalo, pak by to pro Indii mělo velké dopady. Indie chce, aby Bhútán oddaloval dohodu co možná nejvíce.

Jenže nyní je tu navíc otázka Kašmíru, který má zvláštní status a autonomii a napětí mezi Čínou a Indií vzrostlo. Setkání k vyřešení hraničních sporů ještě nebylo uskutečněno, poslední schůzka byla v listopadu.

Indie navíc oddaluje konečné rozhodnutí ohledně participace firmy Huawei na síti 5G. Indie chce zavést 5G co nejdříve a dobře ví, že Huawei je napřed před evropskými konkurenty. Čína už varovala, že pokud Indie nedovolí firmě Huawei účast, bude to mít značné dopady na bilaterální obchod.

Je jasné, že čínský prezident bude chtít o Huawei mluvit, je to pro něho důležitý bod agendy. Indie má ovšem obavy z Huawei kvůli bezpečnostním dopadům pro budoucnost. A samozřejmě USA působí tak, aby firmu Huawei vyřadily.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.