V Durynsku se bude volit

Podle průzkumů by v zemských volbách v Durynsku mohla vyhrát strana Levice (Die Linke).

Nové průzkumy ukazují, že v čele volebního klání je strana Levice (Linke), kterou v Durynsku reprezentuje zemský předseda Bodo Ramelow.

Již 27.října se budou ve spolkové zemi v Durynsku konat volby. Podle aktuálního průzkumu vede Die Linke s 28 %, za ní svorně s 24 % je CDU a Alternativa pro Německo (AfD). Jednociferný výsledek by zaznamenali Zelení s 8 %, sociální demokracie by získala jen 9 %. U FDP je výsledek nejasný, v průzkumech má těsně 5 %.

Za takového rozložení sil by vytvoření stabilní vlády nebylo snadné, píše Die Welt. Současná vláda složená z Die Linke, sociální demokracie a Zelených by nemohla pokračovat. Přitom CDU vylučuje spolupráci jak s Linke, tak s AfD.

Minulé volby v roce 2014 sice vyhrála CDU, ale nebyla schopna dát dohromady většinu. FDP, liberální strana, se totiž do zemské rady nedostala.

Ilustrační foto: Autor – Ferran Cornellà,  CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59899338

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.