Trump podepsal zákony na podporu protestujících v Hongkongu, Čína zuří

Trump se snaží o dosažení obchodní dohody s Pekingem a s podpisem zákonů otálel. Nicméně čelil vetu ze strany Kongresu.

Prezident USA Donald Trump podepsal ve středu zákon, který podporuje hongkongské protestující. Zákon vyžaduje, aby ministerstvo zahraničí USA aspoň jednou ročně vydalo hodnocení toho, zda má Hongkong dostatečnou autonomii. Spojeným státům umožňuje také zavést sankce za porušování lidských práv.

Druhý zákon, který také navrhl Kongres a Trump ho také podepsal, zakazuje export nástrojů či zbraní a jejich prodej, které slouží ke kontrole davu, jako jsou například slzný plyn, pepřový sprej, gumové náboje a omračující zbraně.

Trump, který se nyní snaží o dosažení obchodní dohody s Pekingem, s podpisem zákonů otálel, nicméně čelil vetu ze strany Kongresu.

Čína nicméně reagovala podrážděně a zákony označila za jasný projev hegemonie a za vážné vměšování do záležitostí Číny. Americký velvyslanec v Číně Terry Branstad byl povolán k podání vysvětlení. Také vláda Hongkongu řekla, že oba zákony se vměšují do vnitřních záležitostí provincie a vysílají špatný signál vůči často násilným protestujícím.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.