V Polsku zesiluje kvůli nedostatku pracovních sil robotizace

Nové technologie řeší problémy s nedostatkem pracovníků v kontextu rychlého růstu, emigrace a špatné demografie.

Noviny Financial Times si všimly rostoucího vlivu robotizace v polském zpracovatelském průmyslu.

Příkladem robotizace může být firma Amica a její sklad u města Wronki v západním Polsku. Ve skladu se nachází 230 000 položek – a stačí jeden člověk. Vše totiž mají na starosti roboti, kteří zbožím manipulují podle potřeby.

I v Polsku si firmy stěžují na nedostatek pracovních sil, takže spoléhají na nové technologie. Situace se týká celé střední Evropy, uvádějí FT. Kombinace rychlého ekonomického růstu, špatného demografického vývoje a emigrace na počátku 21. století znamená, že firmy mezi sebou soupeří o personál. 49 % polských průmyslových firem tvrdí, že nedostatek lidí v příštím kvartálu způsobí omezení produkce, v Maďarsku se to týká 49 % firem a v ČR 39 %.

Firma Amica ovšem neinvestuje jen do robotizace skladu, roboty používá i ve výrobě například praček. Podle analýz vládního think-tanku má ovšem Polsko co dohánět, podíl robotů k pracovníkům je v Polsku nízký nejen ve srovnání s Německem, ale i ČR.

Roboti jsou budoucností polského průmyslu, pokud si má země udržet konkurenceschopnost, píší FT. Jiné polské firmy ale spoléhají na zahraniční pracovníky – v Polsku bylo za rok 2018 vydáno 635 000 pracovních povolení, více než v kterékoliv jiné zemi EU, většina pracovníků pochází z Ukrajiny.

Polsko nepodporuje ne-evropskou migraci. I proto jsou zvažována jiná řešení, například zapojení mladých lidí, lidí nad padesát a také postižených.

Amica ale vymyslela i další kreativní řešení – zaměstnává vězně, jejichž trest není příliš vysoký, takže mohou pracovat „venku“, na stavbě jednoho ze svých závodů přímo v areálu vězení, kde budou pracovat vězni, kteří ven nesmějí.

Robotizace je ovšem prioritou, neboť právě ta nejenže vyřeší nedostatek pracovních sil, ale hlavně posune zemi od levné práce k vyšší přidané hodnotě, což je v Polsku velké téma.

Vše robotizovat nejde, ale Polsko má ještě velký prostor, jak pomocí robotizace zvýšit produktivitu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.