Co se čekalo od mírové konference o Libyi?

Německo vidí v konferenci „první krok k míru“, zatímco USA mají jen skromná očekávání. Tripolská vláda chce nasazení mezinárodních jednotek. Výsledky jednání se ukázaly skromné.

Přehled toho, o co se snažila berlínský mírový summit o Libyi přinesly Deutsche Welle.  V Berlíně se scházejí představitelé a poslanci z Ruska, Alžírska, Turecka, Egypta, Spojených arabských emirátů, Francie, Itálie, Velké Británie a USA, aby zde jednali o dosažení míru v Libyi, kde pokračuje občanská válka. Hostitelskou zemí je Německo.

Premiér libyjské vlády v Tripolisu Faid al Sarrádž i velitel Libyjské národní armády generál Chalífa Haftar jsou mezi pozvanými.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas před summitem novinám Bild řekl, že smyslem mírové konference je „první krok k míru pro Libyi“. Vedle toho dodal, že konference chce zabránit tomu, aby se Libye stala novou Sýrií. Německá strana dala také najevo, že vojenskou intervenci nevidí jako způsob, jak vyřešit současnou válku v Libyi. Za prostředek k dosažení míru SRN považuje jednání.

Premiér Sarrádž volá ale po mezinárodních ochranných jednotkách, zatímco Haftar pokračuje v ofenzívě. Sarrádž chce, aby tyto jednotky působily pod hlavičkou OSN, zatímco odborníci by měli určit, ze kterých zemí by jednotky pocházely (zda například z EU, z Arabské ligy či Africké unie). Sarrádž také naznačil, že dosavadní role EU při řešení libyjského konfliktu byla dost skromná.

OSN, která má na konferenci svého zvláštního vyslance, navrhuje bezpečnostní plán, který by znamenal odchod všech cizích bojovníků z Libye, a to bez ohledu na národnost. Všechny zájmy v Libyi se dají podle OSN vyřešit prostřednictvím vyjednávání, ne násilím.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotním rozhovoru podpořil tripolskou vládu, kterou označil za „legitimní“. Erdogan zároveň vyzval evropské státy, aby světu ukázaly, že jsou relevantním aktérem v mezinárodní aréně. Podle tureckého lídra by bylo chybou historických proporcí nechal Libyi napospas válečným náčelníkům.

USA na konferenci představuje ministr zahraničí Mike Pompeo, který předtím podpořil klid zbraní v Libyi. Z americké strany zazněla ale velmi „skromná“ očekávání od nadcházejícího jednání v Berlíně a také srovnání situace v Libyi s komplexitou konfliktu v Sýrii.

Podle posledních informací se mírový kongres dohodl na striktnějším zbraňovém embargo a jeho monitorování. Hovořilo se o tom, že další jednání o míru v Libyi budou pokračovat. Ovšem k jednání mezi představiteli obou znepřátelených stran libyjského konfliktu premiérem Sarradžem a generálem Haftarem v Berlíně nedošlo. Politici hodnotili výsledky nedělního jednání střízlivě. Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov ho označil za “malý krok dopředu”. Jeho americký kolega Mike Pompeo viděl jednání jako “produktivní”. Kancléřka Angela Merkelová mluvila o “novém duchu”, který byl nalezen pro hledání míru v Libyi.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.